Huisarts Jan Waling Huisman zwemt 22 kilometer met Maarten van der Weijden

Vier dagen in de week ligt Jan Waling Huisman uit Arum in het water om te trainen. De huisarts is een van de honderden zwemmers die met Maarten van der Weijden mee zullen zwemmen tijdens de Zwemelfstedentocht.
11stêdeswimmer Jan Waling Huisman
Jan Waling Huisman is huisarts in Harlingen en zal met de Elfstedentocht in alle steden 2 kilometer met Maarten van der Weijden meezwemmen. "Ik begeleid mensen met kanker, vooral met het laatste stuk", vertelt hij. Hij is daarom extra gemotiveerd om mee te zwemmen. Daarnaast heeft hij ook veel kankergevallen meegemaakt in zijn privéleven. "Mijn ouders, zus en drie goede vrienden heb ik verloren aan kanker."
Normaliter heeft hij niet zoveel met grote acties om geld in te zamelen voor de ziekte, maar deze tocht is anders. Hij heeft veel respect voor Maarten en zijn prestatie. "Vorig jaar hebben we Maarten gezien bij Stavoren. Hij kwam daar aan in het donker. Lange slagen, lange klappen. Dat maakte zoveel indruk. We hebben hem drie dagen gevolgd Het liet me niet meer los."
Jan Waling Huisman (rjochts), Reinier Ingwersen en Maarten van der Weijden © Omrop Fryslân
Huisman is zelf een triatleet. Sinds de jaren '80 doet hij aan triatlons. Hij is daarmee opgehouden omdat zijn dochter Silke op hoog niveau zwemt. Komend weekend doet ze mee aan de Nederlandse kampioenschappen. Daar hoopt ze zich te kwalificeren voor de Europese Jeugdkampioenschappen.
Huisman heeft veel bewondering voor zijn dochter. "Ze is nog maar 16 jaar, maar traint zo veel. 's Ochtends voordat ze naar school gaat en dan 's avonds weer." Huisman zwemt nu twee keer in de week met zijn dochter, maar dan wel in een andere baan. "Ik zwem dan naast het beloftenteam waar ze in zit. Maar ze vliegen me voorbij. Het is ongelooflijk hoe snel ze kunnen."
Mensen die Anneke of de andere meezwemmers willen steunen, kunnen hier geld doneren. Heb je zelf een actie voor Maarten, dan willen wij dat graag weten. Doorgeven kan op omropfryslan.nl/maarten.