Zakken met geld, vuurwapens en dikke auto's in witwaszaak in Leeuwarden

Op een tiental plekken in Leeuwarden zijn dinsdagochtend invallen gedaan in een groot onderzoek naar het witwassen van crimineel geld. Daarbij zijn acht mensen aangehouden. Bij de actie werd ook een team van het leger ingezet.
Pûden mei jild, fjoerwapens en dikke auto's yn wytwasksaak Ljouwert
Omrop Fryslân-verslaggever Hayo Bootsma was aanwezig bij een van de invallen. "Een heel team sluipt dan geruisloos door een wijk om bij een woning te komen. Als ze bij die woning staan, proberen ze heel stil de deur open te krijgen. In dit geval was het een deur van kunststof en dat geeft wat minder makkelijk mee. Ze hadden daarom een extra stormram nodig."
Omdat het stukslaan van de deur niet zo snel ging als verwacht, had de verdachte bewoner al snel door dat het geen zuivere koffie was. "Dan moet je snel naar binnen toe. De teamchef zei: je hebt in principe acht seconden om binnen te komen." Een mens zou namelijk acht seconden nodig hebben om te besluiten wat te doen.
De aanhouding zelf verliep vrij vlot. Volgens politiechef Cor Reijenga gingen de aanhoudingen op de andere locaties ook vrij snel. "We zijn erop getraind. Het is prima verlopen."
© Anton Kappers
Aanleiding voor de invallen was volgens Reijenga informatie die binnenkwam via Meld Misdaad Anoniem. "Mensen hebben aangegeven dat de man actief was in de verdovende middelen. Dat was voor ons de aanleiding om samen met andere informatie een onderzoek te starten. Blijkbaar viel het mensen op dat sommige mensen meer geld uitgeven dat ze zouden hebben. Deze man had ook nog een uitkering, dus dat valt op."
"Deze man verhandelt verdovende middelen. Daar wordt geld aan verdiend. Daarme wordt in de 'bovenwereld' onroerend goed mee gekocht. Dat wurdt verhuurd en dat is legaal. Op een gegeven moment wordt het heel lastig voor de overheid als je dat niet kunt bewijzen. In dit geval kunnen we dat en dat wordt de verdachte ook als last voorgelegd."

Auto's en boten

In totaal werden er op vijftien plekken invallen gedaan. Daar troffen de teams verdovende middelen, vuurwapens en zakken met geld aan. Er is in totaal bijna zeven ton aan contanten in beslag genomen. "Er zijn ook auto's en boten in beslag genomen." Op foto's is te zien dat er niet alleen bij woningen spullen zijn weggehaald. Ook in de parkeergarage onder het Wilhelminaplein heeft de politie een dure auto in beslag genomen.
© Anton Kappers
De omvang van deze actie is echter niet uniek. Vorig jaar was er de Arville-zaak. "Regelmatig treffen we bij dit soort criminele organisaties dit soort vormen van geld en wapens aan."
Of er een verband is tussen deze zaak en de Arville-zaak kan Reijenga niet zeggen. "Vorige week is er ook een onderzoek geweest in Terherne. Toen hebben we ook spullen in beslag genomen. Dat zijn allemaal activiteiten die in verband staan met verdovende middelen, waarbij veel geld wordt verdiend."

Criminele organisatie

Er is duidelijk sprake van een criminele organisatie. "De hoofdverdachte en de andere mensen die zijn aangehouden, werken samen in een bepaalde hiërarchie." De mannen zitten op dit moment in beperking.
De volledige actie is een samenwerking tussen onder andere de politie, Defensie, de FIOD en het UWV.
© Anton Kappers