De Fietselfstedentocht als voorbereiding op de Mont Ventoux en voor orgaandonoren

Een opvallende groep in roze shirts kwam maandag in Bolsward aan, aan het einde van de Fietselfstedentocht. En met op de achterkant van de shirts: 'Orgaandonor'. "We willen aandacht vragen voor het donorschap", zegt Albert.
Donoaren
"En we willen de mensen laten zien wat allemaal mogelijk is na een transplantatie. Het is belangrijk dat mensen bij leven nadenken over het donorschap. En ook dat je naasten weten wat je wil wanneer je sterft."

Op eigen niveau in beweging blijven

Albert en zijn fietsmaat Erik hebben beide een levertransplantatie gehad. "En als mensen een nieuw orgaan hebben, dan gaan ze zuinig zijn en op de bank zitten. En wij zijn ervan overtuigd dat iedereen, hoe oud ook, op z'n eigen niveau in beweging moet blijven. Dat zijn heel mooie processen. Want je ziet iemand heel onzeker op de fiets stappen, maar op een gegeven moment krijgen ze weer vertrouwen."
Wees blij dat je in de wind kan fietsen.
Albert
Na zijn transplantatie fietste Albert deze maandag de Elfstedentocht voor de vierde keer. "Het is gewoon bijzonder. Eerst lag ik op de bank of op bed. Maar nu zeg ik: wees blij dat je in de wind kan fietsen. Ik probeer zuinig op mijn lever te zijn, ik drink bijvoorbeeld niet. En sport is gewoon heel goed."
De mannen fietsen de Elfstedentocht als voorbereiding op de Mont Ventoux. Al zal dat nog een stuk pittiger worden. "Maar het komt goed", zegt Albert. "We nemen nu anderhalve week rust en dan komen we die berg wel op. Voor ons is het iets minder spannend, maar voor zwakkere fietsers is het heel mooi. Zij maken zulke grote vorderingen."