Easterlittens wint voor het eerst de Bondspartij

Easterlittens heeft maandag voor het eerst in de geschiedenis de Bondspartij gewonnen. Simon Zijlstra, Pier Piersma en Erwin Zijlstra waren in de finale van de 115e Bondspartij met 5-4 en 6-0 te sterk voor Heerenveen, bestaande uit Jelte-Pieter Dijkstra, Menno van Zwieten en Sybren Visser. De derde prijs is voor Morra-Lioessens met Auke Boomsma, Gerben Hein Wijtsma, en Jelle Jaap Stiemsma.
Easterlittens wint foar it earst de Bûnspartij
In de finale nam Heerenveen - dat de partij ook nog nooit won - al snel op een voorsprong van een spel, maar daarna kwam Easterlittens terug tot 2-2 door opslagfouten van Menno van Zwieten. Erwin Zijlstra bezorgde zijn partuur de voorsprong en door een bovenslag van Pier Piersma werd het zelfs 4-2.
Easterlittens maakte het echter niet af. Met een zitbal van Menno van Zwieten werd het 4-3 en na een opslagmisser van Simon Zijlstra was het weer helemaal gelijk: 4-4. Daarna haalde Easterlittens de overwinning toch binnen, door in de laatste twee eersten geen punt meer af te staan. "Hier was ik vanochtend niet vanuit gegaan toen ik uit bed stapte", zei Erwin Zijlstra direct na de finale. Hij promoveerde zondag met de voetbalclub Easterlittens ook al naar de derde klasse. "Een heel mooi weekend."
Bruorren Zijlstra
"De eerste twee eersten gingen heel snel", blikt Erwin Zijlstra terug op de finale. "We hadden wat foutjes in de opslag. Maar de laatste twee eersten pakten we het weer goed op." Hij wist niet dat het de eerste keer was dat Easterlittens de Bondspartij won: "Dus dit is heel mooi."

"Deze telt echt"

Pier Piersma (39) stond in 2011 al eens met Easterlittens in de finale, maar toen verloren ze van Minnertsga. "Daarom is het mooi dat het nu eens lukt", zie Piersma na de finale. "Heerenveen sloeg de hele dag al goed op. Daar moet je vat op krijgen. We moesten eigenlijk direct doorstomen naar 5-2. Dat lukte niet, maar je moet de kop erbij houden. Deze telt echt."
Menno van Zwieten

"Ik verzaak in het perk"

Menno van Zwieten, een vrijeformatiemaat van Erwin Zijlstra, kijkt uiteindelijk tevreden terug op een zware dag. "De voetjes liepen wat vol, de armen wat vol, de buik word zwaar. Dan heb je niet meer zoveel over. Aan het begin had ik nog genoeg energie, maar dat loopt weg."
"Ik verzaakte in het perk", zegt Van Zwieten over de finale. "Daar verliezen we 'm op. Ze schoten me eerst lekker uit de hand. Maar om dat drie of vier eersten op rij te doen, dat lukte niet."
Reacties van verschillende finalisten
© Omrop Fryslân, Aise van Beets

Route naar de finale

Easterlittens begon de dag met een overwinning op Grou (5-3 5-0). Daarna stonden ze geen bordje af aan Arum (5-0 6-4) en in de derde omloop werd het 5-2 6-2 tegen Easterein. Een omloop later moest Franeker er na een spannende partij aan geloven: 5-5 6-2. Daarmee is dit jaar ook de kans van Allard Hoekstra op het klavertje vier verkeken. In de vijfde omloop won Easterlittens uiteindelijk met 5-2 6-6 van Dronryp 1. Daarmee was Easterlittens zeker van de finale, want in de halve finale hadden Piersma en de broers Zijlsta een staand nummer.