Oude tweespan bij Sneek in brand bij Motorelfstedentocht

Pinkstermaandag is een dag van tradities, dus niet alleen de fietsers, maar ook de motoren en solexen houden hun elfstedentocht. De start van de Motorelfstedentocht was bij het WTC in Leeuwarden om kwart voor zeven. Er zijn minder deelnemers dan voorheen: "De regen schrikt sommige mensen af", zegt Marjilde Wittekoek, voorzitter van de Friesche Motorclub.
Motoralvestêdetocht
Degenen die wel meedoen, zijn wat later aan de finish. Wittekoek: "Ik vermoed dat er redelijk wat deelnemers later zijn begonnen door het slechte weer. En toen het weer beter werd, zijn deelnemers vermoedelijk wat langer blijven zitten op de terrasjes."
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Aan het begin van de middag kwamen er berichten dat een deelnemer van de Motorelfstedentocht gewond was geraakt bij een ongeluk in Harlingen. "Ik hoorde dat via-via ook", zegt Wittekoek. "Van de politie zelf heb ik nog niets gehoord, dus ik weet niet of het een van onze deelnemers is of een andere motorrijder."

Tweespan in brand

Verder verloopt de dag zonder grote problemen: "Het enige wat ik gehoord en gezien heb was een zijspan die onderweg hiernaartoe in brand is gevlogen", zegt Wittekoek. "Die deelnemers kwamen een nieuwe stempelkaart halen, want die was verbrand. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Het gebeurde in de buurt van Sneek, heb ik begrepen. De zijspan was een oldtimer, die doet het niet meer."
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Hoeveel deelnemers aan de Motorelfstedentocht er dit jaar precies zijn, weet Wittekoek nog niet. Het maximum is 3.600 deelnemers. "Maar van de boekjes die we 's ochtends bij de start uitdelen, zijn er meer overgebleven. Dus er zijn meer mensen afgehaakt dan normaal."
Ook de solexen en brommers zijn nog onderweg. "Die hebben een lange rit en een lange dag", zegt Wittekoek. "Die verwachten we rond een uur of 6 terug."
Marjilde Wittekoek van de Friesche Motorclub