PvdA ongerust over opruimen van MSC Zoe-afval

De Partij van de Arbeid zegt ongerust te zijn over de vertraging bij het opruimen van de containerrommel van de MSC Zoe. Rijkswaterstaat heeft de aanpak van het opruimen veranderd: het plan is om eerst controleonderzoek te doen, en dan op basis van die gegevens bergingsschepen in te zetten.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
Natuurorganisaties en eilanders maken zich over wat er nog in de Noordzee en dichtbij de eilanden ligt. Het waddengebied is kwetsbaar en hoor bij het UNESCO-werelderfgoed.
De Partij van de Arbeid maakt zich ook zorgen, omdat de wind en het tij invloed hebben. Veel afval belandt daardoor onder het zand of wordt door de stroming weggevoerd.
De PvdA wil weten wat het provinciebestuur vindt van de veranderende aanpak van Rijkswaterstaat. Verder wil de partij openheid in de vrachtlijsten van de MSC Zoe, omdat nu ook niet precies bekend is wat voor afval er nog in zee ligt.
Over de klachten van vissers dat ze door de schade-expert van rederij MSC Zoe zijn gevraagd om af te zien van schadeclaims, wil de PvdA opheldering. De partij vraagt de provincie Fryslân of die kan opkomen voor de belangen van de vissers.
Statenlid Jaap Stalenburg over MSC Zoe
De MSC Zoe is een van de grootste containerschepen ter wereld. In de nacht van 1 op 2 januari verloor het honderden containers boven de Waddeneilanen. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.