Eerste fietsers onderweg voor de Fietselfstedentocht

De eerste groepen van de in totaal 15.000 fietsers zijn deze maandagmorgen vroeg op de fiets gestapt voor de 235 kilometer lange Fietselfstedentocht. In Bolsward was de start om 5.00 uur. Maarten van der Weijden, gedeputeerde Sander de Rouwe, burgemeester Jannewietske de Vries en Sid Berger schoten de eerste fietsers weg. De finish van deze 83ste editie is ook weer in Bolsward.
Earste fytsers ûnderweis foar de Fytsalvestêdetocht
Volg alles over de tocht in ons liveblog.

Volg het online

Een speciaal team van social media is de hele dag op pad om de tocht online in beeld te brengen. De stempelposten in de verschillende plaatsen worden goed in de gaten gehouden en ook de reacties van de deelnemers zijn terug te vinden op social media. Zowel op Facebook, Instagram en Twitter is de tocht van begin tot eind te volgen.

Wat voor weer wordt het?

's Ochtends is er veel bewolking, maar ook nog een periode met zon. 's Middags opnieuw toenemende bewolking met later 's middags al kans op een regen of onweersbui.
Het wordt 18 tot 21 graden.
De wind uit het noordoosten wordt matig. In de kustgebieden, bij en boven het IJsselmeer vrij krachtig. Windstoten tot in kracht 6.
Later 's middags en 's avonds neemt de wind snel af. Dan komen ook de buien dichtbij of over.
's Avonds en 's nachts een aantal buien met kans op onweer, hagel, soms veel regen en windstoten. Vannacht 13 of 14 graden.
© Henk Bootsma

Volg het op radio en televisie

Vanaf 8.00 uur 's ochtends doet Omrop Fryslân verslag van het fietsevenement op radio en televisie. Eerst 's ochtends vanuit Dokkum, 's middags kijkt Omrop Fryslân bij de stempelpost in Oudemirdum. Verder is de rijdende verslaggever Lennie Bronsveld op pad om in verschillende steden het evenement te verslaan.
Vanaf 18.20 uur kijkt presentator Roelof Lousma bij de finish hoe de fietsers aankomen in Bolsward en hoe het met ze gaat. Naast de verslaggeving zijn er ook reportages te zien van verschillende deelnemers.
Ook de motors rijden de Elfstedentocht deze dag (start 6.45 uur), net als de solexen en de brommers (start 6 uur).