Maaike Hornstra zet zich in voor de internationale touwtreksport

Maaike Hornstra uit Jellum is een oersporter. Op allerlei sportieve vlakken deed en doet ze mee in de top. Hardlopen, crosses. Ook was ze jarenlang met het nationale touwtrekteam een van de topteams van de wereld. Sinds kort is ze secretaris-generaal van de internationale touwtrekbond Tug of War International Federation.
© Maaike Hornstra
In de jaren 80 en 90 was Hornstra ervaren touwtrekker. Met het internationale vrouwenteam werd ze meerdere keren wereldkampioen. Daarna was ze ook actief op ander sportief vlak. Hardlopen deed ze eveneens op hoog niveau. Maar het touwtrekken is altijd haar grote liefde gebleven. Ze is al een aantal jaar actief in het bestuur van de internationale bond.
Sinds april van dit jaar heeft ze de taak van secretaris op zich genomen. De grote uitdaging is om alle landen waar wordt touwgetrokken nog beter bij elkaar te brengen en het touwtrekken weer hoger op de internationale kalender te krijgen.
Beluister hier het gesprek met Maaike Hornstra
Begin 1900 was touwtrekken nog een Olympische sport. Dat is in 1920 gestopt, omdat de Spelen meer naar individualistische sporten overstapten. Teamsporten werden te duur. De bond is al een aantal jaar bezig om te kijken of het touwtrekken weer terug kan komen op de Spelen, maar dat lijkt een lastig verhaal te worden.
In 2028 is de volgende kans, maar volgens Hornstra moet er goed worden gekeken naar de realiteit. Als het niet haalbaar is, kan de bond zich er beter op richten om bijvoorbeeld meer landen naar de World Games te krijgen. Hornstra zal in ieder geval haar best doen de 72 landen nog uit te breiden en het spel naar en hoger niveau te tillen.

Dorpssport

Touwtrekken is in Nederland vooral een dorpssport. De Nederlandse touwtrekbond is veel op pad om jongeren enthousiast te maken voor de sport en ze meer vast te houden als ze ouder worden. Dat is vaak het probleem. Na de jeugdjaren houden veel mensen op met de sport.
In landen als Taiwan en Japan is het een veel grotere sport. In Europa is het in het Spaanse Baskenland zeer populair en staat het op een hoog niveau. Het zou mooi zijn als het hier ook weer een hoger niveau zou krijgen, volgens Hornstra.