Sara en Lisa uit Easterein winnen muziekwedstrijd SjONG

"Jullie brachten het zó mooi, jullie raakten ons recht in het hart." Zo oordeelde de jury zaterdag over 'Dreamelân', het winnende nummer van SjONG 2019, uitgevoerd door Sara Orsel en Lisa Sijbesma uit Easterein. De prijs voor beste songtekst ging naar Amarins Popma (Blauwhuis) met 'Unseker'.
© Kim Schotanus
SjONG is het Friestalige songfestival voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. De wedstrijd wordt eens in de twee jaar georganiseerd door Cedin. SjONG vond dit jaar voor de achtste keer plaats. Deelnemers schrijven een Friese tekst op een bestaand nummer.
Deelnemers mogen ook een Friese songtekst insturen en geen auditie doen. Dan doen ze alleen mee voor de tekstprijs. Het doel van SjONG is om jongeren te enthousiasmeren voor het schrijven en zingen van Friestalige nummers.
In Neushoorn in Leeuwarden sleepten Sara en Lisa de eerste prijs in de wacht met 'Dreamelân', een Friese vertaling van 'A million dreams', een nummer uit de film The Greatest Showman.
"Fantastisch hoe dit duo hun lied bracht, het hele plaatje klopte en zowel de zang (Sara) als het pianospel (Lisa) was magisch", zei zanger/presentator Tim Douwsma. Samen met Femke de Walle, André Becker en Willem de Vries vormde hij de muziekjury van SjONG 2019.
De tweede prijs ging naar zangeres Baukje de Graaf (Noardburgum) met het nummer 'Doe't ik dy seach', een cover van 'Toen ik je zag' van Antonie Kamerling. De derde prijs ging weer naar een duo: Tara van der Meulen (Raerd) en Nynke van der Eems (Easterein) brachten 'Gewoan', oftewel 'I would stay' van Krezip ten gehore.

Beste songtekst

Ook dit jaar was er weer een tekstprijs voor de beste songtekst. Tekstjuryleden Bart Kingma en Karen Bies nomineerden kortgeleden vijf songteksten en maakten zaterdag bekend dat de tekst 'Unseker', uitgevoerd door Amarins Popma, de allerbeste was.
De tekst, geschreven op 'Million reasons' van Lady Gaga, was niet een vertaling. Het onderwerp was juist anders en dat vond de jury mooi. Bart Kingma: "Daar komt bij dat de tekst klopte, hij loopt en rolt heerlijk en past perfect op de muziek."