Fietsers let op: dit is er dit jaar anders bij de Fietselfstedentocht

Veel zaken zijn al jaren hetzelfde bij de Fietselfstedentocht, maar tocht is het wel belangrijk om je hoofd er goed bij te houden. Zo zit er dit jaar een aantal veranderingen in de route en de tocht. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.
Fytsalvestêdetocht © Henk Bootsma

1. Bij St.-Annaparochie naar links

De route in de kop van Fryslân is omgegooid. Bij St.-Annaparochie gaat de tocht links richting Nij Altoenae. De fietsers fietsen zo bij de zeedijk langs richting Holwerd. Voor de inwoners van Vrouwenparochie, Alde Leie, Hallum, Marrum, Ferwert en Blije betekent dat dat ze geen fietsers meer kunnen aanmoedigen in het dorp. Daarvoor moeten ook zij eerst een stukje fietsers.
Wiziging Fytsalvestêdetocht Sint-Anne © Fietselfstedentocht

2. Geen Dronryp op de route

In Dronryp wordt de brug over het Van Harinxmakanaal vervangen. Helaas voor de fietsers, maar dat is op Pinkstermaandag nog niet klaar. Daarom loopt de route dit jaar nog niet door Dronryp, maar door Jellum en Hilaard. Via Hoptille gaat de route dan verder naar Baaium en Winsum.
Wiziging Fytsalvestêdetocht Dronryp © Fietselfstedentocht

3. Nieuw drinkpunt bij Oudemirdum

Tussen Balk en Oudemirdum is er dit jaar voor het eerst een drinkpunt. Het drinkpunt vind je ter hoogte van Kippenburg.

4. Een drinkpunt minder

Waar er tussen Balk en Oudemirdum één bijkomt, verdwijnt er juist één bij Stavoren. Het drinkpunt bij Stavoren komt te vervallen.

5. Finishcontrole

Hier moeten mensen van tevoren goed scherp op zijn. Bij de finish moet iedereen zich melden met het speciale finishformulier. Nieuw dit jaar is dat op dat formulier een persoonlijke code staat die moet worden gescand. Op die manier wordt de verreden tocht meteen verwerkt in de administratie. Deelnemers wordt gevraagd het formulier van tevoren thuis te printen of op te slaan op de telefoon.
Omrop Fryslân zendt de Fietselfstedentocht op Pinkstermaandag live uit. Vanaf 8.00 uur is de tocht te volgen op radio, televisie en internet. Om 18.20 uur is een speciaal programma op televisie te zien met de hoogtepunten van de dag.