Frustratie en onmacht overheersen bij badpaviljoen Hindeloopen

Na jaren van strijd lijkt een oplossing voor het badpaviljoen van Hindeloopen nog steeds niet dichterbij gekomen. Het paviljoen staat vanwege een conflict tussen de eigenaar en de gemeente, achter een hek. Het lijkt wel wat opgeknapt, maar het is geen openbare gelegenheid meer. Het steekt mensen dat het historische pand achter slot en grendel zit.
Het paviljoen, ooit de parel van de Zuiderzee genoemd, heeft een roemruchte geschiedenis. Het werd gebouwd in 1911. Eerst als houten gebouw met doeken. Het was een initiatief van een huisarts in Sneek, die zocht om een plekje waar hij en de kinderen van de gezonde zeelucht en zeewater konden genieten. Een Hindoeloper man ging proefzwemmen waarna de bouw kon beginnen.
Er was veel interesse voor het paviljoen. Mensen kwamen van heinde en ver naar het zeebad van Hindeloopen om te recreëren. Met de trein of de koets kwamen ze naar het strand aan de Zuiderzee. Het was een succes en de ambitieuze ondernemer Buijs liet het paviljoen verbouwen. Het gebouw werd uitgebreid en van beton gemaakt. Het is één van de slechts enkele gebouwen van beton in Nederland. Een unieke bouwstijl.

Crisisjaren, maar altijd openbaar

In de crisisjaren en door de aanleg van de Afsluitdijk werd de situatie voor het paviljoen slechter. Het mooie zeestrand werd kleiner en het water veranderde van zout in zoet. Toch hield het paviljoen zijn allure.
© Omrop Fryslân
Het paviljoen heeft veel eigenaren gehad, maar bleef altijd een openbaar gebouw. Een plek om wat te komen eten of drinken, en van de ondergaande zon te genieten.
In de jaren 60 kwam het pand in handen van de broers Dirk en Bull Verweij, de oprichters van radiozender Veronica. Ze maakten van het paviljoen een populaire uitgaansgelegenheid. Bekende bands zoals de Golden Earrings en Q65 speelden voor de jeugd van Hindeloopen en omstreken. Beroemde DJs zoals Tineke de Nooij en Jan van Veen draaiden muziek in de drive-in shows.
De blauwe woonboten die aan de andere kant van de weg liggen, werden in die tijd verhuurd aan badgasten en aangeprezen in radioreclames. Maar halverwege de jaren 70 kwam er een einde aan deze evenementen.
© Omrop Fryslân
In de documentaire 'Op slot' het toen, nu en de toekomst van het badpaviljoen van Hindeloopen, meer over het bijzondere verhaal van het Hindelooper paviljoen. Met onder andere raadslid en Hindelooper Johan Langbroek.
Fryslân DOK op 8 en 9 juni te zien op televisie. Zaterdag 8 juni om 15.30 uur op NPO2, op zondag 9 juni om 13.20 op NPO2 en vanaf 17.00 ieder uur op Omrop Fryslân.

Verloederen

De laatste decennia is het paviljoen steeds meer verloederd. Organisatie Heemschut, dat zich bezighoudt met cultureel erfgoed, is al 25 jaar bezig met het rijksmonument. Ze komen echter niet een stap verder.
Ook de politiek is al jaren bezig met monumentale Hindelooper gebouw. De verschillende gemeenten waar het paviljoen onder viel hebben door de jaren heen alles geprobeerd om het rijksmonument te bewaren en weer in oude glorie te herstellen. Tot nu toe zonder resultaat. De eigenaar wil niet meewerken.
Het pand is wel opgeknapt maar niet op de goede manier volgens de gemeente. Dat heeft geleid tot twee dwangsommen begin dit jaar. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft een dwangsom opgelegd omdat het gebouw zonder vergunning was verbouwd. Daarnaast is die verbouwing niet gedaan volgens de regels voor een rijksmonument. Volgens de gemeente zijn er originele onderdelen vernield. Zoals een blikken plafond dat van historische waarde is, en ook andere zaken zouden zijn vernield.

Stilte

De gemeente wil niets zeggen zolang er een juridische zaak loopt. Eigenaar Douwe van der Meulen, ook recreatie-ondernemer en eigenaar van camping Schuilenburg wil geen commentaar geven. Voor raadsleden in Súdwest-Fryslân is het een frustrerende situatie. Volgens PvdA raadslid en Hindelooper Johan Langbroek staat de politiek machteloos als het om het handhaven van monumentenbeleid gaat. Ze willen heel graag, en er is ook veel geld geboden om het gebouw te restaureren, maar als de eigenaar niet wil meewerken dan houdt het op.
© Omrop Fryslân
De Hindeloopers bemoeien zich eigenlijk niet eens zozeer met de zaak. In 2015 was er een protest bij het paviljoen. Mensen die zich zorgen maken over de staat van het pand vroegen aandacht voor de slechte staat waar het paviljoen in verkeerde. Maar de Hindeloopers waren niet massaal aanwezig. Volgens sommigen vinden ze het echter wel jammer dat het nu zo loopt.
Het is een van de mooiste plekjes van Hindeloopen en de meeste inwoners koesteren mooie herinneringen aan het paviljoen. Sommigen zouden heel graag willen dat het paviljoen weer een openbaar karakter krijgt, en dat het hek weggehaald wordt. Of dat ooit zal gebeuren is echter de grote vraag.