College Dantumadiel wil om begrotingstekort geen subsidie dorpshuis Feanwâlden

Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Dantumadiel wil dat de raad het toekennen van subsidies voor een nieuwe multifunctionele accommodatie en jeugdsoos in Feanwâlden in heroverweging neemt. De raad had ruim 1 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar nu de gemeente een tekort van bijna vier miljoen euro heeft, wil het college "acuut bijsturen".
It gemeentehûs fan Dantumadiel © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Het besluit valt niet goed bij de stichting Doarpshûs Myn Skip. "Dit is een klap in het gezicht van ons bestuur, commissies en vrijwilligers", zegt voorzitter Roel Dijkstra.
De raad heeft in 2017 besloten om 990.000 euro beschikbaar te stellen en eerder dit jaar nog eens 83.000 euro voor een jeugdsoos. "Die besluiten zijn kennelijk niets meer waard", zegt Dijkstra. "We hebben het gevoel dat de gemeente ons prachtige project niet op waarde schat en het, nu er een gat van 3,9 miljoen euro in de jaarrekening is, in de grabbelton gooit."
Zo lang er nog geen volledig 'herstelplan' ligt en ook niet duidelijk is wat de eventuele effecten daarvan zijn, wil de gemeente geen verplichtingen aangaan die "niet onvermijdbaar en onuitstelbaar" zijn, schrijven ze in een brief aan de stichting. "Ook worden besluiten waar nog geen uitgaven of verplichtingen op zijn gedaan, ter heroverweging voorgelegd aan de raad."
We geven ons niet gewonnen.
Roel Dijkstra, voorzitter Doarpshûs MynSkip
Het college van b en w raadt de stichting voorlopig af om nieuwe financiële verplichtingen aan te gaan. Ze kunnen beter afwachten wat het besluit van de raad is over de heroverweging, schrijft het college in de brief. "Dit voelt als een enorme dreun in ons gezicht", zegt Dijkstra. "Maar we geven ons niet gewonnen."

Niet meer te keren

Dijkstra zegt dat de ontwikkeling van de plannen al niet meer te keren is. "Er zijn al kosten gemaakt voor de vervangende huisvesting in de tijd van de bouw, er zijn al dorpsacties opgestart om het nog ontbrekende bedrag op te halen."
Nadat de stichting bericht kreeg van het college, hebben ze spoedoverleg gevoerd. Na afloop zei Dijkstra dat ze in alle gevallen doorzetten. "Ook al levert dat opnieuw kostbaren maanden van vertraging op. We geloven erin en hopen dat we die boodschap de komende maanden effectief over kunnen brengen aan de gemeenteraad."