Fries op Omaha Beach: "Buitengewoon indrukwekkend"

Op 6 juni 1944 begon de geallieerde invasie bij Normandië, exact 75 jaar geleden. Het was het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf daar werden eerst Frankrijk en België en daarna Nederland en dus ook Fryslân bevrijd. Donderdag wordt dat herdacht, uiteraard ook in Normandië en daar zijn Friezen bij aanwezig, zo ook Ivo Rigter uit Harlingen.
© ANP
"Ik sta nu op Omaha Beach", zo zei Rigter donderdagochtend bij Omrop Fryslân. "We hebben net een herdenking gehad bij het Monument of the Braves. Daar staat een beeld van een soldaat die een gewonde kameraad meesleept het strand op. Er is vanmorgen een herdenking van kinderen en kleinkinderen van veteranen die daar 75 jaar geleden geland zijn."

"Vrijheid niet vrijblijvend"

Voor Rigter voelt het bijzonder dat hij erbij is in Normandië. "We leven met elkaar al een tijd in vrijheid in Europa, maar het is niet vrijblijvend. Het is mooi om hier met zoveel gelijkgestemden bij elkaar te staan. De bevrijding begon feitelijk hier op dit strand, 75 jaar geleden. Ik ben geroerd en geraakt om hier vandaag te mogen zijn.
Ivo Rigter uit Harlingen
Er zijn donderdagochtend duizenden mensen op het strand. "Het wordt hier met heel veel plechtigheden en indrukwekkende ceremonies gevierd", fertelt Rigter. "Het is een moment van bezinning en stilte, maar vanmiddag wordt het feest. Het is buitengewoon indrukwekkend."
Op 6 juni 1944 begon officieel de invasie van de Westerse geallieerden in Frankrijk. De grootschalige invasie met schepen en vliegtuigen, die ook wel operatie Overlord wordt genoemd, betekende het begin van de bevrijding van West-Europa. Twee dagen daarvoor, op 4 juni, werd de stad Rome al door de geallieerden veroverd. Het duurde echter nog bijna een jaar voordat Duitsland begin mei 1945 capituleerde.