RSG Simon Vestdijk in Franeker overweegt leerlingenstop

Middelbare school RSG Simon Vestdijk in Franeker heeft zo veel aanmeldingen dat een leerlingenstop wordt overwogen. Komend schooljaar zijn er maar liefst 25 procent meer eersteklassers en er zijn ook meer derdeklassers.
© RSG Simon Vestdijk
Omdat de school bewust heeft gekozen voor kleinschaligheid, komen de grenzen nu in zich en wordt een leerlingenstop overwogen. Dat er meer aanmeldingen zijn, is opmerkelijk, omdat het aantal kinderen in de gemeente de afgelopen jaren met 25 procent is afgenomen.
"Het aantal aanmeldingen is fantastisch dit jaar. Maar het betekent ook dat we tegen de grenzen van ons kunnen aanlopen. Als je kijkt naar het gebouw, dat is gebouw op 180 leerlingen. Daar zitten we nu met 200 leerlingen in. De grenzen zijn wel in zicht", vertelt directeur Sydo de Jong.
De school wil klein blijven, omdat ze daarmee voldoende aandacht en begeleiding kunnen geven. "We willen niet alleen insteken op kennisoverdracht, maar ook op vaardigheidstrainingen en verantwoordelijkheidsgevoel. Die maken dat je kort op elkaar moet zitten. Daar is de sfeer weer van groot belang voor."
Directeur Sydo de Jong
Uit onderzoek blijkt dat ouders de sfeer op school heel belangrijk vinden en daarom vaak kiezen voor het Simon Vestdijk. In 2018 is de school door het tijdschrift Elsevier uitgeroepen tot 'superschool 2018', wat aangeeft dat de school tot de beste scholen van Nederland behoort.
Bij andere scholen zijn er wel problemen geweest. Op het Anna Maria van Schurman in Franeker is er, evenals veel andere scholen in Fryslân, sprake van minder aanmeldingen. Of het Simon Vestijk daarvan profiteert, kan De Jong niet zeggen.

Geen luxeprobleem

"Wij willen het houden op twee eerste klassen. We praten al over een klas van dertig. Helaas hebben we de eerste leerlingen al moeten afmelden." Een luxeprobleem vindt De Jong dat niet. "Ik vind het heel erg jammer dat we geen ruimte hebben voor de leerlingen die graag bij ons willen komen. Het is teleurstellend dat je mensen daarin niet tegemoet kunt komen."