Geurts en Spitse kijken uit naar WK: "Mooi om op zo'n groot podium te spelen"

De oranjekoorts begint toe te nemen in het land, want de Nederlandse voetbalvrouwen beginnen dinsdag met het wereldkampioenschap. De Oranje Leeuwinnen, zoals ze zichzelf noemen, zijn 'hot'. De twee Friezinnen in het team, Loes Geurts en Sherida Spitse, merken dat aan alles. "In de winkels, blaadjes, kranten, op het nieuws, we merken wel dat het leeft", constateert Geurts,
FH REPO Oranjefroulju mei twa Friezinnen nei WK yn Frankryk
Op één van de laatste trainingen voordat de ploeg naar Frankrijk toe gaat, treffen wij Geurts en Spitse. De cameraploegen zijn niet op één hand te tellen; de belangstelling voor de voetbalsters is groot. "Het is supermooi om te zien dat het meer omarmd wordt en mensen het interessant en leuk vinden om naar te kijken", vertelt Geurts.
Spitse weet wel een oorzaak van de toenemende belangstelling: Het succes! Mensen van buitenaf kijken anders naar ons, omdat we Europees kampioen zijn." Maar, dat brengt ook met zich mee dat er extra druk is. Als winnaar van het EK in 2017 zien mensen Nederland op het WK als titelfavoriet. Spitse vindt dat niet erg: "Ik denk dat het alleen maar leuk is. We weten hoe we ermee om moeten gaan en we moeten doen wat we kunnen, namelijk voetballen."
Keepster Loes Geurts naast Sherida Spitse © Orange Pictures

Wereldkampioen?

De vraag is of de hoge verwachtingen van Nederland realistisch zijn. Naast Europese toplanden als Duitsland en Noorwegen, doen ook grote voetballanden als Amerika en Japan mee. Spitse wil geen doelstelling aan haar ploeggenoten meegeven. "We moeten het wedstrijd voor wedstrijd gaan bekijken. We hebben een goede groep met veel kwaliteiten en als we samen blijven, kunnen we heel ver komen. We moeten ons ding doen en dan zien we wel waar het eindigt."
Geurts staat er hetzelfde in. "We nemen het stap voor stap. Dat is heel cliché, maar werkt het beste. We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd en we zien wel waar het schip strandt, als het gaat stranden. Je moet wat geluk hebben en in een flow terechtkomen."
De Nederlandse voetbalvrouwen zitten in een poule met Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen. Dinsdag is de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, op zaterdag 15 juni is het tweede duel met Kameroen en donderdag 20 juni wordt de poulefase afgesloten met de wedstrijd tegen Canada. De nummers één en twee en de vier beste nummers drie gaan dan door naar de achtste finale.
Sherida Spitse op de training van Nederland in Zeist © Omrop Fryslân
Normaal gesproken gaat Geurts alleen geen minuten maken op het WK. Bondscoach Sarina Wiegman heeft onlangs besloten dat Sari van Veenendaal haar eerste keeper is. Geurts zit daardoor op de bank. "Dat is een teleurstelling ja, maar ik had er wel rekening mee gehouden. Ik ben blij dat ik naar het WK ga", zegt de oud-Hichtumer. Volgens haar heeft de bondscoach gekeken naar hoeveel beide vrouwen gespeeld hebben bij hun clubs. Geurts zat de laatste tijd, na een blessure, met name op de bank.

Tweede keeper

Twee jaar geleden voor het Europees kampioenschap in eigen land was de situatie hetzelfde. Ook toen kreeg Geurts te horen dat ze tweede keeper zou zijn. Maar toch is dat niet te vergelijken met nu, zegt ze. "Het voelt nu heel anders. toen wilde ik per se spelen en was ik veel meer teleurgesteld. Vorig jaar in mei zat ik niet eens bij het Nederlands elftal en nu ga ik naar het WK. Ik ben gewoon heel blij dat ik er naartoe ga." Na het EK hield Geurts tijdelijk op met voetballen. Ze begon weer, omdat het toch weer begon te kriebelen.
Keepster Loes Geurts in actie © Omrop Fryslân
De beide Friese voetbalsters verwachten veel fans bij hun wedstrijden. Nederland speelt in Le Havre, Valenciennes en Reims, en al die plaatsen liggen in het noorden van Frankrijk. ""Het gaat oranje kleuren rondom onze wedstrijden", denkt Geurts. "Dat zou ons een enorme boost geven en helpt wel mee."
Datzelfde denkt Spitse. De Sneker voetbalster kan niet wachten totdat het WK begint. "Ik vind het mooi om op zo'n groot podium te spelen. Daar word je als persoon en als team sterker van. Ik kijk er heel erg naar uit om zo'n toernooi te spelen!"