Zo'n 70 Friezen beklimmen donderdag Alpe d'Huez in de strijd tegen kanker

Het kan op de fiets, lopen of hardlopend: meedoen aan de Alpe d'HuZes. Het evenement, waarbij de Franse berg de Alpe d'Huez wordt beklommen om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker, wordt donderdag voor de 14e keer gehouden. De vorige edities brachten bij elkaar opgeteld al ruim 160 miljoen euro op.
© ANP
Zo'n 5.000 Nederlanders proberen donderdag één keer of meerdere keren de top van de Alpe d'Huez te bereiken. Ze laten zich daarbij sponsoren door het thuisfront. Onder de deelnemers zijn ook zo'n 70 Friezen.
Wybregje Klaver uit Wijnjewoude is één van hen. Zij beklimt de Alpe d'Huez lopend, in het gezelschap van haar moeder en schoonzusje. "Ik doe mee aan Alpe d'Huzes omdat ik geloof dat wij samen kunnen werken aan een wereld waarin je niet meer doodgaat aan kanker", motiveert Wybregje haar deelname op de website van de organisatie. Daar valt ook te lezen dat ze ruim 3.000 euro bij elkaar heeft gebracht.
Wybregje Klaver oer de klimtocht
Wybregje doet, net als haar schoonzusje, voor de eerste keer mee aan de Alpe d'HuZes, voor haar moeder is het de tweede keer. De drie begonnen donderdagochtend al vroeg aan hun tocht. "Het is zwaar, maar eigenlijk best vol te houden", verteld Wybregje terwijl ze de berg beklom.
"Er komt ook een stukje emotie bij. Onderweg hoor je verhalen van iedereen over hun redenen waarom ze meedoen. Iedereen kent wel iemand die de ziekte heeft."