De Molkfabryk moet culturele huiskamer van Burgum worden

Het moet het bruisende culturele hart van Burgum worden: De Molkfabryk. Jarenlang was het geluid van melkbussen en machines te horen in de voormalige zuivelfabriek aan de Burgumerdaam. Als de plannen doorgaan, wordt dat het geluid van theater, muziek, restaurant en andere activiteiten.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Horeca, kleine ondernemers, de huiskamer van Burgum, een muziek- en cultureel podium, het moet allemaal een plek krijgen op het terrein van 22.000 vierkante meter. De eerste tonnen aan geld zijn al binnen, maar het is intussen een miljoenenplan geworden.
Het terrein en alle bebouwing erop is van één persoon, die het daar eerder ook heeft geprobeerd met de Action Factory. Dat lukte toen niet met concerten en dergelijke, maar vijf jaar geleden kwamen de eerste ideeën om het veel breder aan te pakken en daar lijkt nu schot in te komen.
De drie drijvende kracht achter het plan zijn Dirk Bruinsma, Jan Arnoldus Boom en Adriaan Groffen. Zij beheren de stichting die onder andere met de gemeente het project verder zal ontwikkelen. Een exacte planning is er niet gemaakt, maar de drie hopen dat, nu het eerste geld er is, de plannen in een stroomversnelling komen.
Dirk Bruinsma, een van de drijvende krachten achter het plan voor De Molkfabryk in Burgum