Eerste gesprekken met vissers over vergoeding door containerschade 'positief' verlopen

De eerste gesprekken tussen individuele vissers en expertisebureau BMT over de schade door containerafval zijn goed verlopen. Dat zegt secretaris Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond en de samenwerkende vissersorganisaties (CVO). Die schuiven ook aan bij dit soort gesprekken om de vissers te steunen.
© Sarah Verroen
BMT is ingeschakeld, omdat met name garnalenvissers veel last en schade hadden van de lading uit de 342 containers die begin januari van de MSC Zoe boven de Waddeneilanden in zee belandden. Die schade willen ze vergoed hebben en het bureau onderhandel met hen over de schade.
"De eerste gesprekken waren positief", zegt Berends. Hij heeft de indruk dat zij 'ontvankelijk' zijn voor wat de vissers aankaarten en hij wil ook afspraken maken over vergoedingen op de lange termijn. Want ook in de toekomst kunnen vissers nog schade hebben van wat er nog op de zeebodem ligt.

Tussen 2500 en 6500 euro

De schadebedrijven van de vissers die tot nu toe een gesprek hebben gehad, verschillen nogal, maar liggen tussen de 2500 en 6500 euro.
De vissers kunnen later nog een rol spelen bij een proef waarbij kleinere ladingsrestanten van de zeebodem gehaald worden. Berends hoopt daarover later deze maand het gesprek aan te gaan met BMT. Er is nu nog geen geld overgemaakt en met nog lang niet alle betrokken vissers is gesproken over de schade. Maar de eerste indruk is goed.