Verloskundige in TLC-programma: "Bij badbevalling komen kinderen eruit als smurf"

Petra Kortekaas uit Oosterwolde van Verloskundigenpraktijk de Vroedschap was dinsdag te zien in het TLC-programma 'Bevallen met...' Daarin worden vrouwen gevolgd tijdens de bevalling en krijgen ze steun van bekende Nederlanders. Hoe heeft ze de opname beleefd?
Monica Geuze yn it programma 'Bevallen met' © TLC Nederland
Petra Kortekaas houdt niet van de spotlights "Ik vind het zelfs als lastig om met een pasgeboren baby op de foto te gaan. Zo'n bevalling duurt een tijd en het eerste kwartier stoor je je aan de geluidsman en de cameramannen maar op een gegeven moment zie je dat niet meer. Je bent toch bezig met de bevalling en het stel."
Met een collega en een stagiaire heeft ze de uitzending bekeken. "We zijn op de bank geploft en hebben ons slap gelachen, vooral om de reacties die al na vijf minuten kwamen via de app, Facebook en Twitter binnenkwamen. We werden echt gebombardeerd, met positieve reacties gelukkig. Iedereen vond het prachtig. Van tevoren had ik me wel zorgen gemaakt. Er zijn wat legendarische uitspraken gedaan, zoals bij een badbevalling komen de kinderen eruit als een smurf. Die hoor ik nu dus de hele dag terug."

"Het is in beeld gebracht zoals het ging"

Ze vindt dat het programma mooi is geworden. "Het is in beeld gebracht zoals het ging." Moeder Manon (18 jaar) zou bevallen in een bad dat ze had gehuurd, maar dat ging niet door omdat de huisbaas het niet wilde. In deze aflevering was de bekende Nederlander de vlogster Monica Geuze. Kortekaas kende haar niet, "maar mijn dochters waren hysterisch. Monica is geweldig, zeiden ze. Ze heeft een dagje meegelopen op de praktijk op het spreekuur. Ze is een hele leuke meid, en is zelf nog maar kortgeleden bevallen. De zwangeren waren ook enthousiast."
De ouders Manon en Ingmar waren meteen enthousiast over het meedoen. "Ik denk dat het voor hun dochter Veerle later heel gaaf is om dit terug te zien."
De verloskundigenpraktijk wilde meedoen, met name om thuisbevallingen op de kaart te zetten, maar Petra Kortekaas hoeft niet weer op televisie. "Ik wil gewoon bezig met de baby's en de zwangeren. Dit geeft een hoop consternatie, wel positief, maar weer lekker aan het werk nu."
Petra Kortekaas