Rouwbord van 'onbekende' soldaat in Martinuskerk Gytsjerk

Echt een onbekende soldaat is het niet, want de naam staat op zijn rouwbord in de kerk van Gytsjerk. Maar over Frederik Willem van Meyers, overleden in 1742, is weinig meer bekend dan dat hij in het leger van de Prins van Oranje zat. Toch is zijn rijk versierde rouwbord secuur gerestaureerd.
Rouboerd fan 'ûnbekende soldaat' yn Gytsjerk
Het rouwbord van de militair is niet meer compleet, vertelt restaurator Randolph Algera. Vroeger had het veel meer versieringen dan nu. De nog wel aanwezige ornamenten waren in zeer slechte staat. Algera: "Als je er op duwde, drukte je zo je vingers erdoor. Het was helemaal weggevreten door houtworm. Alleen het bovenste, kunststofachtige verflaagje zat nog."
In de kerk hangen ook nog de rouwborden van twee andere 18e-eeuwse bewoners van de voormalige state Poelzicht in Gytsjerk: een advocaat Frisius en een burgemeester Frisius.
© Omrop Fryslân, René Koster
Omrop Fryslân zendt een serie uit over bijzondere rouw- of herinneringsborden in het tv-programma Fryslân Hjoed. In het radioprogramma Buro de Vries was een reportage over de rouwborden van Gytsjerk te horen.