Uitspraak in schietpartij Thialf-zaak: 30 maanden cel

De man die verdacht wordt van het beschieten en afpersen van Clafis-directeur Bert Jonker moet dertig maanden met aftrek van voorarrest de cel in. Volgens de rechter was er geen sprake van moord en doodslag, maar kan zware mishandeling en afpersing worden bewezen. Er was vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen de man.
Utspraak yn sjitpartij Thialf-saak
Bert Jonker, directeur van schaatssponsor Clafis, wilde op 7 januari 2017 naar huis toen hij bij het Thialfstadion in Heerenveen werd aangesproken door de verdachte. Die wilde verhaal halen over de mislukte overname van zijn bedrijf. Daarbij is geschoten en raakte Jonker gewond aan zijn hand.
Beide mannen hebben over wat er precies is gebeurd die avond een totaal ander verhaal. Jonker zegt dat de verdachte een pistool trok, de verdachte zegt dat het juist Jonker was die een wapen bij zich had. De rechter vond de verklaring van Jonker geloofwaardiger. Hij achtte zware mishandeling bewezen.
De verdachte moet 8.000 euro schadevergoeding betalen en moet meteen de cel in.
De verdachte Charles van der W. is na het incident gevlucht. Via België kwam hij in Spanje terecht. Daar is hij opgepakt en uitgeleverd aan Nederland.
Marc Brinksma, persrechter
© CAMJO Media

Reactie advocaat verdachte

Advocaat Tim Vis van de verdachte laat in een eerste reactie weten dat zijn cliënt vrijgesproken is voor poging tot doodslag. Toch is Vis niet tevreden over het feit dat zijn cliënt nog altijd verantwoordelijk wordt gehouden voor het letsel van Jonker. Dat omdat duidelijk is geworden dat er niet met kogels is geschoten. Vis moet het vonnis nog bestuderen en bekijkt dan of ze in hoger beroep gaan. Dat geldt ook voor het Openbaar Ministerie.