Schotse Hooglanders en pony's kunnen onder de Sintrale As door

Schotse Hooglanders en Exmoor-pony's aan beide kanten van de Sintrale As bij De Falom kunnen voortaan bij elkaar op bezoek. De elektrische roosters die de beesten bij de daarvoor bedoelde vee-overgang weghield, heeft beheerder Staatsbosbeheer opgeruimd.
Skotse Hooglanders en pony's kinne no ûnder de Sintrale As troch
De overgang was niet helemaal volgens plan aangelegd, waardoor het niet veilig was om te gebruiken. De 30 beesten kruisen de Haadwei met een fietspad waar fietsers, wandelaars, ruiters en autoverkeer langskomen. Een verkeersdrempel moet ervoor zorgen dat het autoverkeer wat rustiger rijdt.
It raster dat de fee-oergong fee frij hâld, wurdt fuorthelle © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Voor de ruiters is er een elektrisch hek gekomen, dat met een knop op hoogte is te bedienen. Het hek gaat ook automatisch weer dicht zodat het vee niet bij de inwoners van De Falom in de tuinen komt.
De vijftig meter brede overgang verbindt It Houtwiel met de Falomer Leyen. Eerder is al een natte verbinding aangelegd tussen beide gebieden die onder andere door otters wordt gebruikt.
Het is de eerste keer in Fryslân dat vee van Staatsbosbeheer zich op deze manier mengt met het verkeer op een openbare weg. En dat is best wel spannend, vinden ze ook bij de natuurbeheerder.
De fee-oergong by de Falom. © Remco de Vries, Omrop Fryslân