Ziekenhuis Nij Smellighe gaat eigen zonne-energie opwekken

Ziekenhuis Nij Smellinge stapt over op zonne-energie. Boven de parkeerplaats en op het dak van het ziekenhuis in Drachten zijn het afgelopen halfjaar in totaal zo'n negenduizend zonnepanelen geplaatst. Woensdag wordt het zonnepark officieel geopend.
Sinne-enerzjy Nij Smellinghe
Volgens het ziekenhuis geven de panelen op zonnige dagen voldoende energie om om alle energieslurpende apparaten zoals de MRI- en de CT-scan draaiende te houden.
Omdat de zon lang niet altijd schijnt, is de besparing op jaarbasis zo'n dertig procent, "maar met zonnepanelen alleen ben je er niet", zegt Folkert Brouwers van Nij Smellinghe. "Door kleine en grote aanpassingen aan en in het gebouw wekken wij in 2030 alle energie voor het ziekenhuis zelf duurzaam op en leveren wij ook duurzame energie aan de omgeving."
Daarnaast valt er voor Nij Smellinghe nog een wereld te winnen door besparingen, stelt Brouwers. "Bijvoorbeeld door de aanschaf van energiezuinige apparatuur, ledverlichting en goede isolatie. Daarnaast onderzoeken we hoe in de toekomst van het gas af te kunnen met bijvoorbeeld deelname aan geothermiebron."
Sikehûs Nij Smellinghe yn Drachten © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Het ziekenhuis wil door alle maatregelen in 2030 volledig energieneutraal zijn. Nij Smellinghe is niet het eerste ziekenhuis in Nederland waarvan het dak vol ligt met zonnepanelen. Sinds eind vorig jaar heeft het St. Antonius Ziekenhuis met vestigingen in Utrecht en Nieuwegein bijna vijfduizend panelen op het dak geplaatst.