Anneke van der Zwaag had anderhalf jaar geleden nog kanker, maar zwemt de Elfstedentocht

Anderhalf jaar geleden had ze nog kanker in haar hele lichaam, maar nu heeft ze alweer een topconditie. Anneke van der Zwaag uit Leeuwarden is een van de 111 zwemmers die op 21, 22 en 23 juni naast Maarten van der Weijden door alle elf steden zwemt. Zij weet als geen ander hoe belangrijk onderzoek naar kanker is. Het medicijn dat haar weer beter heeft gemaakt, was haar laatste hoop en nog maar net ontwikkeld.
11stêdeswimmer Anneke van der Zwaag
Har ferhaal begon in november 2016 toen ze voor een verdacht plekje naar de dokter ging. "De huisarts verwachtte er niets van, dus ik ook niet. Toen het wel kwaadaardige kanker bleek te zijn, was er bij mij helemaal geen besef van wat dat betekende."
Ik had nog een paar maanden, vertelden ze mij. Ze zeiden dat ik nadenken moest over hoe ik mijn afscheid wilde regelen.
Anneke van der Zwaag
Van der Zwaag werd een maand later geopereerd en dacht dat het daarmee klaar was. Maar in het jaar dat volgde kwam de kanker twee keer terug. "Ik kon de enen voet niet meer voor de ander zetten. Toen wist ik dat het niet goed was." In het ziekenhuis bleek dat de kanker nog meer uitgezaaid was, nu ook naar de hersenen. "Ik had nog een paar maanden, vertelden ze mij. Ze zeiden dat ik nadenken moest over hoe ik mijn afscheid wilde regelen", vertelt Anneke.

De laatste hoop

Er was nog wel één nieuwe therapie beschikbaar: immuuntherapie. Het experiment met deze therapie was net afgerond. Bij deze behandeling wordt het immuunsysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. "Maar het was bekend dat de therapie maar bij de helft van de patiënten aanslaat en bij de meesten waarbij het wel aanslaat, is het nog maar de vraag of het op langere termijn zou werken." Ondanks alle verwachtingen is Anneke in het voorjaar van 2018 schoon van kanker.
© Omrop Fryslân
Anneke is heel dankbaar voor het medicijn dat ze gekregen heeft en ook het onderzoek dat hier naar gedaan is. "Als ik vijf jaar eerder deze ziekte gekregen had, dan had ik het niet overleefd", vertelt ze. "Ik had nog maar één hoop wat mij kon redden en dat was dit. Dit was het enige wat mij nog kon redden. Er zijn veel meer mensen die met deze gedachte leven. De hoop dat de wetenschap je inhaalt."
Dit is voor Anneke de grootste motivatie om met de Elfstedentocht mee te doen. Ze traint ongeveer drie keer per week en heeft intussen bijna 1.600 euro opgehaald.
© Omrop Fryslân
Mensen die Anneke of de andere meezwemmers willen steunen, kunnen hier geld doneren. En heb je zelf ook een actie voor Maarten dan willen we dat graag weten! Doorgeven kan op omropfryslan.nl/maarten.