Inwoners Gorredijk vieren 'overwinning': De Skâns blijft in het centrum

Inwoners van Gorredijk zijn blij en er heerst een gevoel van overwinning in het dorp, nadat bekend is geworden dat cultureel centrum De Skâns in het centrum blijft.
Reaksjes De Skâns Gordyk
De raad van Opsterland nam maandagavond unaniem het besluit dat het plan voor de nieuwe multifunctionele accommodatie van de baan is. Nieuwbouw voor school De Treffer kan niet wachten, maar de onzekerheid over De Skâns is te groot.
Daarom geeft de raad alleen groen licht voor nieuwbouw van de school. Voorstanders van behoud van De Skâns in het centrum hebben daar jarenlang actie voor gevoerd. "Het resultaat is super", zegt actievoerder Henk Hoen. "Hier hebben we jarenlang voor gepleit."

Werknemers minder enthousiast

Werknemers van De Skâns zijn minder enthousiast. Het is niet duidelijk wat hun positie nu is. "Het is nu afwachten welke plannen er worden gemaakt", zegt directeur Atty Ekema van De Skâns. "De duidelijkheid ligt niet om de hoek. Ik krijg vragen over hoe het zit met de contracten." Wel lijkt het voortbestaan van De Skâns in elk geval veilig.
De Skâns © Omrop Fryslân
Er moet nog veel aan het gebouw worden gedaan qua onderhoud en om de ruimtes moderner en lichter te maken. De raad van Opsterland wil dat de inwoners van Gorredijk zelf met creatieve plannen komen over hoe het nu verder moet. Dat zou vorm moeten krijgen in een zogeheten raadsconferentie.