8 laatste tips voor een goede voorbereiding op de Fietselfstedentocht

De één ziet er erg tegenop en de ander fietst de tocht als een ware profwielrenner uit. Op maandag 10 juni fietsen weer 15.000 mensen weer de Fietselfstedentocht. Omrop Fryslân doet daar de hele dag live verslag van, maar heeft nu alvast wat tips voor al die 15.000 deelnemers. Want hoe kun je je nu last minute nog wat voorbereiden? Met deze tips kom je de tocht zeker goed door.
Fytsalvestêdetocht © Omrop Fryslân

Tip 1: eten, eten, eten en nog eens eten

Je vliegt, hebt het tempo erin en je voelt je net Pieter Weening. Maar dan opeens is het over, alle energie die je in je had, is weg. Het is de hongerklop die om de hoekt komt kijken. Die hongerklop is maar op één manier te voorkomen: eten, eten, eten en nog eens eten. Meteen in de eerste stad moet er een broodje naar binnen worden gewerkt. En ja, dat is niet prettig om 5.30 uur. En dan in Franeker weer, om 6.00 uur. Maar het moet, anders krijg je tussen Franeker en Holwerd die berucht hongerklop.
Dan nog even dit. Zoals ze altijd zeggen met heet weer, en dat geldt ook voor de Elfstedentocht: blijf doordrinken. Dan hebben wij het wel over water en andere alcoholvrije dranken, voor de duidelijkheid.

Tip 2: ken de fietstermen en gebaren

FIETSER VOOR!! ACHTER!! Wil je niet ondersteboven worden gefietst, dan is het handig de fietstermen een beetje te kennen. 'Fietser voor' betekent dat er een tegenligger is, 'achter' betekent dat fietsers je willen inhalen. En doet iemand een hand omhoog? Let op, er is iets aan de hand, bijvoorbeeld een valpartij.

Tip 3: zorg voor fans

Het liefst wil je natuurlijk dat je vrienden en familie je de hele reis supporteren. Maar waar het pas echt belangrijk wordt, is de plaats waar de man met de hamer ook ongeveer staat. Het laatste deel dus. De zeedijk bij Stavoren, de weg naar Hindeloopen en tussen Workum en Bolsward. Geef van tevoren instructies dat je op dat deel van de route fans nodig hebt. Want geloof ons maar, dat is noodzakelijk.

Tip 4: houd je handen bij de remmen

Vooral als je in een fietsgroep zit, handen bij de remmen. Er kan zomaar iets gebeuren!

Tip 5: zoek een groepje uit met jouw tempo

Doe je niet beter voor dan dat je bent. Ben je geen echte doortrapper, zoek dan een groepje op met wat oudere fietsers, of fietsers op een 'gewone fiets'. Die groepjes rijden meestal wat langzamer, o ja en ze zijn vaak ook nog gezelliger.

Tip 6: fiets naast onbekenden

Je eigen vrienden ken je inmiddels wel, die hebben niet zoveel nieuws meer te vertellen. Gelukkig doen er nog 14.998 andere fietsers mee die dat misschien wel hebben. Hoe leuker het gesprek, hoe vlugger het volgende stempel weer binnen is. Bijkomend voordeel: als het gesprek niet leuk is, laat je je gewoon heel subtiel afzakken.

Tip 7: zorgen voor een knappe fiets

Oké dit is een beetje een open deur, maar zorg dat je fiets tiptop in orde is. Smeer je ketting, zorg dat de banden zijn opgepompt en houd er ook rekening mee dat er onderweg iets kan misgaan. Dus neem een bandenplakset en fietspomp mee. Fietsverlichting is ook niet onbelangrijk. De bandenplakset is deze week trouwens te winnen bij Omrop Frylân op de radio.

Tip 8: probeer te genieten

Nog even een open deur als laatste tip. De Fietselfstedentocht is een fan de grootste evenementen van Fryslân. Er doen enorm veel mensen mee en het is altijd gezellig. Dus geniet ervan en maak je niet te druk om die lange reis. Na afloop mag je ontzettend trots zijn op jezelf. Wij zijn dat nu al op jullie, dus zet 'm op!
De Fietselfstedentocht is Pinkstermaandag vanaf 08.00 uur de hele dag live te volgen bij Omrop Fryslân op radio en televisie. 's Avonds om 18.20 uur is er een speciale uitzending op televisie te zien met daarin de hoogtepunten van de dag.