IJshockeyfanaat Gerard Bos heeft bijzondere wedstrijd bijgewoond in Amerika

Gerard Bos uit Leeuwarden is groot supporter van de St. Louis Blues, een ijshockeyclub uit Amerika die deze dagen in de finale om de Stanley Cup staat. Zijn Amerikaanse vrienden hadden een crowdfundingsactie voor hem opgezet, zodat hij bij de wedstrijd van afgelopen maandag kon zijn. Een anonieme Amerikaan had bijna het volledige bedrag van de in totaal 1.550 euro gedoneerd. En dat pikten zelfs de Amerikaanse journaals op.
© Omrop Fryslân
Die wedstrijd liep ook nog eens heel goed af, want Gerard Bos zijn favoriete team won met 4-2 van de Boston Bruins. "Ik heb in mijn werk qua sportjournalistiek veel sport gezien, maar deze sfeer... Sodeknetter!", vertelt hij enthousiast. "Die mensen gaan hier compleet uit hun dak. Vanaf het begin van de wedstrijd is het alsof het de laatste vijf minuten van de wedstrijd zijn. Het gaat om 20.000 man die alleen maar lawaai maken."
Bos zijn fascinatie voor de club gaat ver terug. Al in 1994 was hij fan. "Bij mij is het ontstaan doordat een kameraad van mij een ijshockeyspelletje had op de Nintendo. Toen zei hij: welk team zullen we kiezen?", vertelt Bos. "Ik had er geen verstand van, dus ik koos het team met het mooiste logo. Ik dacht: die blauwe muzieknoot vind ik wel mooi. Dat waren de St. Louis Blues."
Gerard Bos vertelt over de wedstrijd
Bos had altijd al gezegd dat hij terug wilde keren naar de Verenigde Staten als de St. Louis Blues de finale zouden halen. "In januari stonden ze onderaan van de dertig teams. Dus ik dacht dat het wel niks zou worden en deed wat anders met mijn geld. Toen haalden ze toch de finale."
Daarom begonnen zijn Amerikaanse vrienden een inzamelingsactie. Bos zelf dacht dat de actie niet zoveel geld zou opleveren. Maar hij kreeg een anonieme donatie van bijna 1.550 euro.

Bijzondere donatie

"En toen kwam er een vrouw die 400 dollar gaf. Ze vertelde dat haar zoon net was overleden en dat hij het geweldig zou hebben gevonden, als fanatieke supporter van de St. Louis Blues, dat iemand uit Nederland daarheen zou willen komen ter ere van hem." Voorwaarde was dat Bos net zo hard moest schreeuwen op de tribune als die jongen zou hebben gedaan. En die belofte heeft Bos dubbel en dwars waargemaakt.