Hoe ruikt Fryslân? Claudy Jongstra presenteert nieuw parfum

Kunstenares Claudy Jongstra heeft maandag een nieuw parfum gelanceerd. De presentatie van Farm Flower Fragrance was in de Kale Duinen van Bakkeveen.
© Omrop Fryslân, René Koster
Jongstra kwam twee jaar geleden op het idee om het landschap meer impact te geven en plantengroei te stimuleren 'die a-typisch is', zoals ze het zelf zegt. Dat doet ze nu al voor de kleuren die ze gebruikt in bijvoorbeeld haar viltkunst. Maar ze kon niet alle planten verwerken waar ze beschikking over had. Toen kwam ze op het idee een product te ontwikkelen waar veel planten in verwerkt moeten worden. "En dan kom je al snel uit op parfum."
© Omrop Fryslân, René Koster
Een parfum is altijd opgebouwd uit meerdere lagen, vertelt Jongstra. Wat zij heeft ontwikkeld, is een balsem. De basisingrediënten zijn bijenwas en zonnebloemolie. De verdieping komt van etherische oliën uit planten en kruiden. De planten die ze gebruikt, zijn inheemse planten in Noord-Nederland en ze komen van plaatselijke teelt.
Jongstra wil het nieuwe parfum in Fryslân laten produceren. Op deze manier wil ze bijdragen aan een 'maak-indrustrie', zodat plattelandsgebieden een nieuwe waarde krijgen. Het wordt geen grote fabriek, maar een kleinschalige destilleerderij, waar mensen werken die ander niet snel aan het werk komen.
Verslaggever René Koster spreekt met Claudy Jongstra