Beelden Walk of Fean moeten 'hufterproof' worden

Alle tien beelden van 'Walk of Fean' worden voorlopig weggehaald. Zo wordt voorkomen dat de acht beelden die nog over zijn, ook vernield worden. De organisatie neemt de maatregel nadat twee beelden al vóór de opening van de route door vandalen vernield werden. 'n Gouden Plak heeft officieel aangifte gedaan van vernieling.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De Walk of Fean is een initiatief van promotiestichting 'n Gouden Plak. Het is een route bij tien borstbeelden van sporthelden langs. Naast Ireen Wüst en Sjoerd Feenstra staan er onder andere beelden van Foppe de Haan, Riemer van der Velde en Epke Zonderland.
Bij elk beeld kun je met een app de sport tot leven brengen. De sporthelden spraken zelf een verhaaltje in over hun prestaties en ervaringen in de sport. De beelden staan bij bankjes van duurzame materialen.
Het is nog niet bekend wanneer de beelden terugkomen. Eerst wordt er met de producent van de beelden gezocht naar een oplossing die moet voorkomen dat de beelden gemakkelijk beschadigd kunnen worden.
het gaat om beelden die met een 3D-printtechniek gemaakt zijn. Ze zijn hol van binnen. Bij een oplossing kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het opvullen van de beelden met beton. Een andere oplossing zou kunnen zijn dat er plexiglas om de beelden gezet wordt.
De Walk of Fean valt onder 'n Gouden Plak, promotiestichting van Heerenveen.