Natuur tussen het vuil: wandelen bij Ecopark de Wierde

Als je denkt aan Ecopark De Wierde in Heerenveen, dan zijn de grote bergen vuilnis die daar liggen waarschijnlijk het eerste waar aan gedacht wordt. Dat is logisch. Maar vanaf maandag is er op het Ecopark ook een stuk natuur te vinden. Afvalverwerker Omrin opent daar een Ecopad.
© Omrop Fryslân
Het Ecopad is een van de manieren waarop Omrin probeert om meer biodiversiteit in het park te creëren. De afvalverwerker tekende in maart nog een bijenpact. Het pact komt voort uit het bijensymposium van september vorig jaar. Met dit pact willen verschillende organisaties zich inzetten voor het vinden van oplossingen voor de bijensterfte.
Het pad is vrij toegankelijk, en zal onderdeel worden van de rondleidingen die bezoekers standaard krijgen. Er zijn onder andere een faunapassage, een vlinder hop-over en verschillende bijenhotels aangelegd. "Het vrachtverkeer rijdt hier dwars door de natuur, en de vlinders kunnen dan met de hop-over veilig de weg oversteken", vertelt Renate van Opzeeland van Omrin. Voor de andere dieren is er een duiker aangelegd, zodat zij veilig onder de weg door kunnen komen.
Het ultieme doel is om er een eco-beleefcentrum van te maken, "te vergelijken met NEMO in Amsterdam."