Rijkswaterstaat: berging containers helemaal niet gestopt

De berging van de zeecontainers die vijf maanden geleden van een vrachtschip sloegen, is helemaal niet gestopt. Dat meldt Rijkswaterstaat. Eerder meldden meerdere media dat de berging was gestopt.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
RTL Nieuws meldde als eerst dat de berging opgehouden zou zijn. De schepen zouden niet meer zoeken en de laatste spullen zouden op 25 mei naar Harlingen gebracht zijn. De Waddenvereniging was woest, omdat tientallen containers nog altijd niet gevonden zijn.
Volgens Rijkswaterstaat wordt op dit moment de data verwerkt van eerder onderzoek op de zeebodem. Op basis van die gegevens worden bergingsschepen ingezet.

"Het gaat traag en niet op de juiste manier"

Eind juni begint een pilot met vissers, die met kleine netten materiaal van de bodem op zullen vissen. Dat is te laat, vindt de Waddenvereniging. Die zegt dat vissers maanden geleden al gezegd hebben dat ze willen helpen. "Het gaat traag en niet op de juiste manier. Er had al veel meer opgeruimd kunnen zijn", zegt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging.
Rijkswaterstaat zegt met klem dat de rederij van het schip dat de lading heeft verloren verantwoordelijk is voor de bergingsoperatie, ook als er in de toekomst rommel aanspoelt.
Volgende week staat een overleg tussen de Waddenvereniging en Rijkswaterstaat gepland.
De MSC Zoe is een van de grootste containerschepen ter wereld. In de nacht van 1 op 2 januari verloor het honderden containers boven de Waddeneilanen. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.