Huilen en de grond kussen bij aankomst elfstedenwandeltocht in Leeuwarden

Blijdschap en tranen na vijf dagen lopen van de elfstedenwandeltocht. Zaterdag was de laatste finish in Leeuwarden van de 207 kilometer lange tocht. In vijf dagen liepen de deelnemers lang de Friese elf steden.
Gûle en grûn tútsje by oankomst einfinish Kuieralvestêdetocht yn Ljouwert
Zommige wandelaars kregen bij de finish in stadsschouburg De Harmonie in Leeuwarden een gladiool, net als bij de Vierdaagse van Nijmegen. Er was een vrouw die eerder 'Nijmegen' gelopen had, en nu de elfstedentocht. Ze vond het wel zwaar, maar door de masseurs heeft ze de EHBO niet nodig gehad.
De eerste wandelaars druppelden tussen tien en elf uur al binnen. Ze liepen bijna acht kilometer per uur, rekent Jurjen Yntema van het bestuur van de wandelelfstedentocht uit. OPp hetzelfde moment zoent één van de binnenkomende deelnemers de grond.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Van de 850 deelnemers zijn er 23 uitgevallen, zegt Yntema. Hij is positief: "We hebben geweldig weer gehad, en dat kan een tocht maken of breken.

"Zwaarder dan schaatsen"

In het begin hadden de mensen de wind in de rug,; en dan vliegen ze naar de finish toe. Met het looptempo moeten we met de opbouw van de stempeltochten ook rekening houden. Geen probleem, want met Whatsapp is dat prima te regelen."
"Het is heel zwaar", zegt Yntema ook. Mensen die de Vierdaagse van Nijmegen gelopen hebben, zeggen dat deze tocht zwaarder is. En de mensen die voor het brevet gegaan zijn, die dus de elfstedentocht schaatsen, fietsen en wandelen, geven ook aan dat de wandeltocht de zwaarste is van de drie."

Tranen

Twee vrouwen komen binne. Eén heeft de tranen in de ogen. "Het gaat goed en ik ben heel blij dat we er zijn. We hebben vijf dagen gelopen. Het was best wel pittig," zegt ze, met een stem vol emotie. "Heel mooi dat we er zijn."