Eigenaar Brouwerij Dockum: bestemming bedrijventerrein moet anders

Het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Hogedijken in Dokkum moet aangepast worden. De vergunningen voor sommige bedrijven daar passen al lang niet meer bij de activiteiten die sommige bedrijven er hebben. Dat zegt ondernemer René de Heij. Hij is mede-eigenaar van Brouwerij Dockum. De brouwerij kreeg afgelopen week een dwangsom opgelegd, omdat ze eten serveren. Dat mag niet volgens de vergunning.
Brouwerij Dockum © Omrop Fryslân
Verslaggever Hayo Bootsma spreekt met René de Heij
Brouwerij Dockum heeft toestemming om in het proeflokaal bierproeverijen te houden en daarbij een hapje te serveren. Het moet dan gaan om proeverijen in combinatie met het bier.
De brouwerij draait sinds september vorig jaar. Een paar maanden geleden kwam daar een restaurant bij. Eind februari werd duidelijk dat de brouwerij voor het restaurantdeel geen vergunning heeft. Het college dreigde toen met een handhavingstraject. Beide partijen zijn een aantal weken geleden nog goed met elkaar in gesprek geweest. Een vervolgafspraak werd echter afgezegd. In plaats daarvan kwam de gemeente met een dwangsom.
Wat voor vergunning heeft de gemeente afgegeven?
"De vergunning voor de brouwerij, en later het proeflokaal, was dat ze hun eigen biertjes kunnen laten proeven bij rondleidingen en daarbij hapjes serveren." Na de opening bleek dat ze ook andere alcohol dan bier verkochten, en eten. En dat stond niet in de vergunning. "Dat hoort bij een restaurantfunctie. Dat is daar niet toegestaan."
De Heij vindt de gang van zaken apart: "De gemeente heeft in 2016 al gesproken over dit gebied in de binnenstadsvisie. Toen is gezegd dat dit overgangsgebied meegenomen moest worden. Wij zijn een jaar later begonnen met het maken van plannen voor een brouwerij. Eerst in de binnenstad, maar omdat ondernemers ons daar liever niet zagen, zijn we uitgeweken naar deze locatie, buiten het Bolwerk."
De Heij en de andere eigenaren van de brouwerij hebben toen naar eigen zeggen goed overleg gehad over de mogelijkheden. "Toen is ons duidelijk geworden dat ze de bestemming hier willen wijzigen. Ons was toegezegd dat als we in een bepaalde volgorde vergunningen aan zouden vragen het wel goed zou komen. Eigenlijk leek alles goed te gaan, totdat het in het nieuws kwam."
© Omrop Fryslân
Zo werden vragen gesteld in de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân over de vergunningen in het gebied. Die zouden veel vaker niet kloppen.
De Heij heeft het idee dat de gemeente met de aanpak van de brouwerij een voorbeeld wil stellen. Het is volgens hem veel beter om snel werk te maken van het aanpassen van het bestemmingsplan. "In de raad leeft ook de wens om te kijken of de bestemming kan worden aangepast." Daar gaat alleen veel tijd overheen. Zo'n wijziging van het bestemmingsplan neemt ongeveer een jaar in beslag.
De Heij en de andere eigenaren van de brouwerij hebben ondertussen bezwaar tegen de dwangsom aangetekend.