Waddenvereniging woest: berging containers MSC Zoe is stopgezet

De berging van de zeecontainers die vijf maanden geleden van het vrachtschip MSC Zoe sloegen en in de Noordzee en de Waddenzee terecht kwamen, is gestopt. De Waddenvereniging is woest omdat er nog vijftig containers en de inhoud daarvan niet zijn gevonden. "Onbegrijpelijk dat er niet meer wordt gedaan", zegt Ellen Kuipers.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
"Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft naar aanleiding van vragen van GroenLinks op 10 mei nog geantwoord dat er nog 1 miljoen kilo rommel in zee ligt en dat het nog maanden gaat duren voordat dit opgeruimd is", zegt Kuipers. "Twee weken later wordt de berging stopgezet. Dat is toch niet te geloven?"
De eigenaar van het schip, rederij MSC Zoe, beloofde eerder dat alle containers en de volledige inhoud uit de Noord- en Waddenzee zou worden opgevist. Ongeveer een maand geleden kwam er al een einde aan de grootschalige berging. Daarna zochten twee kleinere schepen nog verder, maar die zijn ondertussen ook opgehouden.

Steeds minder naar bergingsbedrijf

Dêr baalt Kuipers dus fan: "Er missen ook nog 50 containers. Ik zag al dat er een paar weken steeds minder afval naar het bergingsbedrijf in Harlingen werd gebracht en heb contact opgenomen met Rijkswaterstaat. Zei zeiden dat het afval pas na het verwerken echt geregistreerd wordt, maar nu blijkt dat ze al flink aan het afschalen waren."
"De berger wordt betaald door MSC Zoe en die hebben kennelijk de opdracht gegeven om te stoppen met de berging", zegt Kuipers.
Volgende week staat er een overleg gepland tussen de Waddenvereniging en Rijkswaterstaat. "Dan zullen we dit zeker aan de orde stellen", zegt Kuipers. "En we dringen er bij GroenLinks op aan om opnieuw vragen te stellen aan de minister. Het is ongelofelijk dat twee weken na de antwoorden de berging gestopt wordt."
Een groot deel van de containers is wel teruggevonden, maar dat zegt Kuipers niet zoveel: "De meeste containers of delen daarvan zijn geborgen, maar de inhoud ligt nog op de bodem van de zee. Eind juni komt er nog wel een pilot met vissers die de bodem schoonmaken. Maar die vissers bieden al maanden hun hulp aan. En dan gaan we na vijf maanden nu nog een pilot doen. Er had al een heleboel opgeruimd moeten zijn. Dit vind ik heel triest en ik heb er geen woorden voor zoals het nu gaat. Hoe sneller je de rommel bergt, hoe meer je eruit kunt halen. Dit gaat erg traag en ook niet op de juiste manier."
De rederij laat weten dat er meer bergingsoperaties komen. "MSC wil in overleg met de autoriteiten beslissen wanneer het werk als voltooid kan worden beschouwd", schrijft het bedrijf aan RTL.
De MSC Zoe is een van de grootste containerschepen ter wereld. In de nacht van 1 op 2 januari verloor het honderden containers boven de Waddeneilanen. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.