Burgemeester Dantumadiel: "We moeten nu gewoon drastische maatregelen nemen"

Burgemeester Klaas Agricola wordt niet zenuwachtig van het recordtekort in zijn gemeente Dantumadiel. Dat zegt hij in een reactie op uitspraken van CDA-raadslid Jan Jitse Visser, die denk dat de toekomst van de gemeente gevaar loopt door het tekort.
© Gemeente Dantumadiel
Het aantal cliënten in de jeugdzorg is afgelopen jaar met 22 procent toegenomen in Dantumadiel. Daardoor heeft de gemeente een miljoen meer uit moeten geven. Ook naar de WMO ging 1 miljoen extra, omdat veel meer mensen steun krijgen uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Wethouder Rommy Kempenaar zei eerder deze week al dat de gemeente fors in zal moeten grijpen.
"Hij zei daarbij ook dat het college met een 'herstelplan' komt", zegt Agricola. "Maar vergeet niet: de problemen met het sociaal domein spelen niet alleen in Dantumadiel, maar in iedere gemeente."
CDA-raadslid Visser denkt dat de optie om met Noardeast-Fryslân te fuseren weer aan tafel komen. In 2016 besloot Dantumadiel nog om niet aan deze nieuwe fusiegemeente mee te doen, die nu bestaat uit de eerdere gemeenten Kollumerland, Dongeradeel en Ferwerderadiel. "De politiek in Dantumadiel heeft hier een aantal jaar geleden een keuze gemaakt om zelfstandig te blijven en ambtelijk samen te werken", zegt Agricola daarover.

Problemen worden alleen maar groter

Een ding is duidelijk: er moet ieder geval op korte termijn iets gebeuren. "We moeten nu gewoon drastische maatregelen nemen", zegt Agricola. "Als het 'herstelplan' binnenkort klaar is, leggen we het pakket voor aan de raad. Die moet dan een besluit nemen over hoe het plan uitgevoerd wordt." Gewoon doorgaan is in ieder geval geen optie: "De problemen in het sociaal domein lijken alleen maar groter te worden. Alle gemeenten hebben extra geld nodig om te kunnen doen wat moet."
Er zijn gemeenten die nog kleiner zijn en die redden het ook. Dus waarom zouden wij het niet redden?
Boargemaster Agricola van Dantumadiel
Wat Agricola betreft is er wel een toekomst voor Dantumadiel als zelfstandige gemeente. "Dantumadiel is geen grote gemeente, maar er zijn gemeenten die nog kleiner zijn en die redden het ook. Dus waarom zouden wij het niet redden? Wij zien dat onze inwoners de kleinschaligheid heel erg waarderen. En we zijn er uiteindelijk voor de burgers in de gemeente."