Drachtster Lyceum raakt van vier leerlingen examens kwijt

Het Drachtster Lyceum heeft bij de examens kunstgeschiedenis een grote fout gemaakt. De examenformulieren van vier havo-leerlingen zijn per ongeluk bij het oud papier terecht gekomen. Hoe dat precies kon gebeuren, wordt nog uitgezocht, zegt rector Audrie Nieborg van de school.
© Omrop Fryslân, Karen Bies
De leerlingen maakten het examen kunstgeschiedenis op 22 mei. Het gaat om de examens van vier leerlingen die als eerste het examen klaar hadden en de formulieren ingeleverd hebben. Volgens rector Nieborg, is het in de examenzaal misgegaan. "Het werk is op een andere stapel beland en zo bij het oud papier terecht gekomen en uiteindelijk is het vernietigd."

Verkeerde stapel

Wanneer je voor het laatste uur van de examentijd klaar bent, dan mag je de examenzaal verlaten. De leerlingen moesten hun examen en kladbriefjes bij de hoofdsurveillant inleveren. Daar werd het examen van het kladwerk gescheiden en op een stapel gelegd. Vermoedelijk is het daar misgegaan.
Toen de docent de examens vorig weekeinde na wilde kijken, kwam ze erachter dat er vier examens ontbraken. Na een zoektocht tussen haar eigen papieren met weinig resultaat, is ze maandag op school verder gaan zoeken. Ze moesten wel bij het oud papier terechtgekomen zijn. "Maar het oud papier was op maandagochtend al opgehaald", zegt Nieborg.

Examens overdoen

Intussen zijn de getroffen leerlingen en hun ouders geïnformeerd. De gevolgen voor de leerlingen zijn vervelend: zij moeten het examen kunstgeschiedenis overdoen. De datum is vastgesteld op 19 juni.
De uitslag van alle landelijke examens is op 12 juni. Deze vier leerlingen krijgen dan wel bericht over de andere examens, maar weten dus niet of ze zijn geslaagd.
De diploma-uitreiking van het Drachtster Lyceum is op 5 juli. Dan is ook de uitslag van de vier getroffen leerlingen bekend en kunnen ze, als alles goed is afgelopen, ook hun diploma krijgen.
De school heeft een melding over het incident gedaan bij de onderwijsinspectie.
Rector Audrie Nieborg van het Drachtster Lyceum over het incident