Lopend Brahmsconcert in ijshockeyhal van Thialf

Een klassiek orkest zonder dirigent, dat niet op stoelen zit, maar rondloopt om contact te maken met het publiek. Dat is het Stegreif Orchester uit Berlijn. Dit 30-koppige orkest speelt zonder bladmuziek en niet in een zwart pak, maar in vrijetijdskleding. Donderdagavond was het gezelschap voor het eerst buiten Duitsland te bewonderen, in de ijshockeyhal van Thialf in Heerenveen.
Rinnend Brahmskonsert yn de iishockeyhal fan Thialf
Sa'n 600 muzykleafhawwers koene rinnend en steand genietsje fan de tredde symfony fan Johannes Brahms, mar dan oars. Under de namme #freeBrahms bringt it Stegreif in eigen bewurking fan de tredde symfony fan Brahms mei ek romte foar jazz en ymprovisaasje. Stegreif stribbet sa nei in hiel oare 'klankbelibbing' en 'konsertûnderfining'.

Op skates

Een bijzondere rol was weggelegd voor de Spaanse cellist Davide, want hij maakte muziek op inline-skates. "Toen ik zag dat wij in een ijshal speelden, heb ik alles op alles gezet om skates in mijn maat te vinden .deze kans wilde ik niet laten lopen."
De orkestleden rinne in soad ûnder it muzykmeitsjen © Omrop Fryslân
Het optreden was het allereerste optreden van het Stegreif Orchester buiten Duitsland en daarom niet onbelangrijk. Het Stegreif Orkest is dit jaar het zogenoemde 'orkest in residence' op het Oranjewoud festival en is zodoende de komende dagen nog meerdere keren te horen en te zien.

Muziek dichterbij brengen

Het publiek was donderdagavond goed te spreken over de prestaties van het Stegreif Orkest. "Ik vind het machtig, want je zit er midden in!", zei een van de bezoekers na afloop. "Het is wel apart, want ik heb wel anderhalf uur gelopen. Dat heb je anders niet bij klassieke muziek, en zeker niet bij Brahms", zeft Jan de Vries uit Grou.
Voor de orkestleden was het ook bijzonder. "Wij proberen klassieke muziek dichterbij te brengen", verteld de Franse violiste Nina. "Dichter bij onszelf, dichter bij deze tijd en dichter bij het publiek. Het geeft een hele andere energie dan de hele avond op een stoel zitten."

Zondag opnieuw

Komende zondag speelt het orkest onder de naam #freeBrahms nogmaals in Thialf.
Ferslachjouwer Onno Falkena wie by it konsert