MCL moet 21 miljoen euro besparen in drie jaar

Het Leeuwarder ziekenhuis MCL moet miljoenen bezuinigen om uit de rode cijfers te komen. Met een pakket aan maatregelen moet er in drie jaar tijd 21 miljoen euro bespaard worden. Het ziekenhuis verwacht dit jaar weer zonder verlies te draaien.
Ljouwerter sikehûs moat miljoenen besunigje om ferliezen op te fangen
Over 2018 werd een verlies verwacht van 7 miljoen euro. Daar bleef 'maar' 23 miljoen euro van over. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het ziekenhuis. De totale omzet is 377 miljoen euro.

Verpleegkundige afdelingen dicht

Het MCL maakt teveel kosten en had te weinig inkomsten. Dat werd vorig jaar ontdekt. Daarna is aangekondigd dat er geen miljoenen-investeringen in een nieuw operatiecomplex gedaan wordt.
En door efficiënter om te gaan met lege bedden, kunnen twee verpleegkundige afdelingen dicht. Patiënten zullen zo kort mogelijk in het ziekenhuis liggen en de inkoop van materieel wordt zo voordelig mogelijk gedaan.

Patiënten eerder ontslaan

Door een andere planning van operaties, worden patiënten sneller opgenomen en ontslagen.
Sikehûs MCL yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Er is ook een nuchtere-opname-kamer geopend. Daar kom je te liggen voor de operatie. Dat maakt de patiëntenstromen efficiënter. En bij opname wordt al gepland wanneer je weer naar huis kan.

Meer operaties

Zo konden in de laatste maanden van 2018 300 keer vaker geopereerd woorden dan het jaar ervoor. Wachttijden zijn ook korter geworden.

Geen nieuwe mensen aannemen

Ziekenhuizen hebben te maken met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Toch is er nog steeds een vacaturestop in het MCL. Om het ziekenhuis toekomstbestendig te houden is het ook noodzakelijk om genoeg specialisten te hebben. Daar zal extra op gelet worden.