Het is nu officieel: Leeuwarden wil graag songfestival organiseren

De gemeenteraad van Leeuwarden heeft ingestemd met een eventuele komst van het Eurovisie Songfestival naar de stad. Een meerderheid stemde woensdagavond voor een motie met die strekking. Eerder sprak de provincie ook al de wens uit dat het festival wel naar de Friese hoofdstad kan komen.
© ANP
Wethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden bood de stad eerder al aan als locatie voor het volgende Eurovisie Songfestival. In een tweet aan Duncan Laurence feliciteerde hij de zanger met zijn eerste plek.
De provincie Fryslân wil ook graag dat het Songfestival komend jaar naar Leeuwarden komt. Een grote meerderheid van Provinciale Staten steunt die lobby. Achter de schermen zijn provincie en gemeente al bezig met een bidbook. Dat moet aangeboden worden als een stad of regio het Songfestival binnen wil halen. Gedeputeerde Poepjes denkt dat Leeuwarden wel een kans maakt. Afgelopen jaar, in 2018, hebben Fryslân en Leeuwarden laten zien dat ze grote evenementen kunnen organiseren, toen Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa was.
Belangstellende steden kunnen zich vanaf woensdag aanmelden voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Niet alleen steden kunnen zich aanmelden, maar ook gemeenten en regio's. Veel mensen denken dat Amsterdam, Rotterdam of Den Haag grote kans maken, maar ook Maastricht wil het festival graag organiseren. Over ongeveer twee weken krijgen de plaatsen die zich aangemeld hebben te horen waar ze aan moeten voldoen. Daarna moeten ze laten zien wat ze in hun mars hebben, met een zogenoemd bidbook.