Dwangsom voor brouwerij Dokkum; wethouder maakt hoogte niet bekend

Brouwerij Dockum in Dokkum heeft een dwangsom opgelegd gekregen van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het bedrijf moet van de gemeente voor 4 juli stoppen met het restaurantdeel en de verkoop van woonaccessoires, omdat het daar geen vergunning voor heeft. De hoogte van de dwangsom wil de wethouder niet bekend maken.
Brouwerij Dockum © Omrop Fryslân
Wethouder Theo Berends
Brouwerij Dockum ging in september 2018 open, het restaurant in december dat jaar. Waarom is nu pas de dwangsom opgelegd?
"Het is een proces en dat moet je zorgvuldig doen", legt wethouder Theo Berends uit. Er is een brief gestuurd dat de zaak moest stoppen met de illegale activiteiten, daar kon het bedrijf op reageren en daarop reageerde de gemeente dan weer. "We moeten kijken of de reacties hout snijden of niet en dan in het college bespreken wat de mogelijkheden zijn. De conclusie is dat het op dit moment niet kan en voorlopig ook niet."
Pas met een ander bestemmingsplan zou het mogelijk zijn. De gemeente denkt na over het gebied waar de brouwerij zit. "Zo'n proces duurt minstens een jaar."
Hoe hoog de dwangsom is, wil de wethouder niet zeggen. "Hoog genoeg. Of mensen zeggen dat die niet hoog genoeg is of ze zeggen dat het belachelijk is zo'n hoog bedrag." De wethouder heeft het de eigenaren dinsdag persoonlijk verteld.
Welke vergunning heeft de gemeente afgegeven?
"De vergunning voor de brouwerij, en later het proeflokaal, was dat ze hun eigen biertjes kunnen laten proeven bij rondleidingen en daarbij hapjes serveren." Na de opening bleek dat ze ook andere alcohol dan bier verkochten en voedsel. En dat staat niet in de vergunning. "Dat hoort bij een restaurantfunctie. Dat is daar niet toegestaan."