Europese leider FNP is politiek gevangene: "Onvoorstelbaar dat we die hebben in Europa"

De Europese Vrije Alliantie (EVA), de politie partij voor regionale partijen waar ook de FNP bij hoort, heeft het goed gedaan bij de Europese verkiezingen. De partij groeit van 11 naar 12 zetels. De 'Spitzenkandidat', Oriol Junqueras, zit echter in voorarrest in Spanje. "Hij is een politiek gevangene", zegt FNP-statenlid Sybren Posthumus.
De plenêre seal fan it Europeesk Parlemint yn Brussel © Omrop Fryslân
Drie van de dertien zetels van de EVA worden ingenomen door de Schotten van de Scottish National Party. Maar de politici komen ook uit Baskenland, Letland, Catalonië, Corsica, Wales en Duitsland. De Schotse zetels gaan natuurlijk weer verloren op het moment dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.

Sleutelpositie

Posthumus is erg blij met de winst en hij denkt dat de partij in samenwerking met de Groenen een sleutelpositie kan krijgen bij de onderhandelingen in Europa. Posthumus is daarbij kritisch over Frans Timmermans als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. "Timmermans noemde in 2017 het geweld tegen de Catalaanse deelnemers aan het referendum over onafhankelijk 'proportioneel'. Er zijn toen 900 mensen het ziekenhuis in geslagen! Ik vind dat niet te geloven!
Het is onvoorstelbaar dat we politieke gevangenen hebben in de Europese Unie, maar zo is het wel.
Sybren Posthumus
De Catalaanse kwestie is belangrijk voor de EVA, want leider Junqueras zit op dit moment in Spanje in de gevangenis voor zijn rol bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. "Junqueras is geen crimineel. Het is onvoorstelbaar dat we politieke gevangenen hebben in de Europese Unie, maar zo is het wel."
© ANP
Posthumus hoopt dat Junqueras in juli gewoon zijn plek in het Europees Parlement kan innemen, maar dat is op dit moment nog lang niet zeker.
FNP-statenlid Sybren Posthumus over de winst van de EVA
De FNP heeft er zelf voor gekozen om niet mee te doen aan de Europese verkiezingen van vorige week. Een bewuste keuze, zegt Posthumus. "Voor een zetel heb je wel 200.000 stemmen nodig. Dat red je alleen als alle Friezen FNP zouden stemmen en dat is natuurlijk een illusie." Maar voor de toekomst sluit Posthumus niets uit. "Als je zou meedoen in samenwerking met andere regionale partijen, zoals we in de Eerste Kamer doen met de OSF, dan maak je misschien wel kans op een zetel."
Posthumus heeft zelf wel gestemd bij de Europese verkiezingen, maar wil niet zeggen op welke partij.
De fractie van de EVA in het Europees Parlement bestaat op dit moment uit de volgende partijen: Ahora Repúblicas (samenwerking Spaanse regionale partijen, 3 zetels), Scottish National Party (3 zetels), Plaid Cymru uit Wales (1 zetel), Régions et Peuples Solidaires uit Frankrijk (1 zetel), Nieuw-Vlaamse Alliantie (3 zetels), Latvian Russian Union (1 zetel) en de Ökologisch-Demokratische Partei uit Duitsland (1 zetel).

Nog meer Catalanen?

Posthumus sluit niet uit dat bij de definitieve fractievorming in het Europees Parlement nog een paar Europarlementariërs voor de EVA zullen kiezen. De Catalaanse president-in-ballingschap Carles Puigdemont won vorige week de Europese verkiezingen in Catalonië, maar heeft zich nog niet bij een fractie aangesloten. Wat Posthumus betreft, is hij van harte welkom bij de EVA. "Het gaat om een democratisch gekozen politicus."