Personeel Dockinga College Ferwert: "Af en toe wordt er gehuild en gevloekt"

Het personeel van het Dockinga College is bezig met de laatste weken dat de school open is. Nog een paar weken en dan sluit het Dockinga College in Ferwert definitief haar deuren. Voor Micky Koome van de administratie is die laatste periode best emotioneel. "Er wordt hier af en toe gehuild en gevloekt, dat geef ik eerlijk toe. Maar we moeten door voor onze leerlingen."
fuort út Ferwert diel 2
Micky Koome is al jaren een vast gezicht op het Dockinga College in Ferwert. Het nieuws dat de school de deuren sluit, doet haar dan ook zeer. "Het voelt als een soort van rouwproces. We zijn al een beetje bezig met afscheid nemen. Wanneer ik naar m'n werk rijd, denk ik: ik kan nu nog genieten van al dit moois." Een verrassing was het nieuws van het sluiten van de school echter niet. "Ik zag het wel aankomen, maar het is echt verdrietig. Er is menig traan gevallen, want de mensen die hier werken, werken hier met hun hart."

De nekslag

De nekslag voor het Dockinga College was het besluit om de nieuwbouwplannen niet te laten doorgaan. "Toen de nieuwbouw niet doorging, wisten we al: dit is het begin van het einde. We waren zo dichtbij en echt heel erg blij met de plannen. Sterker nog: we hadden al een hele club geformeerd die zich bezig ging houden met het nieuwe onderwijsconcept. Maar het strandde uiteindelijk op het geld. De economie trok destijds heel erg aan, waardoor de bouwbedrijven weer duurder werden. Dat is wel heel bijzonder, maar de crisis heeft ook ons genekt."

Buikpijn

Tot de zomervakantie moet Koome nog gewoon aan het werk. Dat valt haar af en toe zwaar. "Af en toe word je er thuis ook wel sip van. Dan ga je er over piekeren en lig je er 's nachts van wakker. Ook omdat je eigen toekomst onzeker is. We zijn allemaal Dockinga-personeel, dus die onzekerheid geldt voor iedereen." Pas net voor de zomervakantie krijgt al het personeel duidelijkheid. "Dat voel je ook in je buik, ik word er bijna een beetje bozig van. Je wilt dat er aan je gedacht wordt."

De kop ervoor

De komende weken is het een kwestie van volhouden en doorgaan. Koome: "We staan hier puur op karakter. Iedereen is hier heel professioneel. Het onderwijs moet wel gewoon doorgaan. Als een docent het even moeilijk heeft en hij wil even huilen of vloeken, dan doen we dat gewoon even apart, zodat niemand het ziet."

Weg uit Ferwert

Het nieuws sloeg een paar maanden geleden in als een bom: de vestiging van het Dockinga College in Ferwert gaat eind van dit schooljaar dicht. De school heeft te weinig leerlingen om het hoofd boven water te houden. Dat zijn de harde feiten.
Maar hoe is het op de school, nu de leerlingen en de docenten met de laatste weken in Ferwert aan de gang zijn? We volgen de komende tijd docenten, leerlingen, de locatieleider en andere medewerkers. Elke maandag zijn we in Ferwert, of in de buurt van het dorp, om de verhalen te horen van de mensen van het Dockinga College.