Platanen hebben last van 'stress' door droog weer

De meeste bomen zijn inmiddels al vol bladeren, maar de bomensoort plataan heeft het nog moeilijk. In Leeuwarden zijn meerdere bomen die er ziek uitzien. Volgens de gemeente Leeuwarden komt dat door de droogte. Vorig jaar was al duidelijk dat er schade was aan de bomen na de lange droogteperiode. Dit jaar valt op dat veel bomen laat in blad komen en er ziek uitzien. Vooral de platanen lijken last te hebben van stress. Ook iepen komen nu pas in blad.
Platanen hawwe lêst fan drûch waar
De gemeente Leeuwarden hoopt dat de schade door regen weer verholpen wordt. Over een paar weken wordt geïnventariseerd hoe groot de schade is. Als oude monumentale bomen te droog staan, krijgen ze extra water. Nieuwe aanplant zit altijd in een driejarig nazorgprogramma. Extra water geven is volgens de gemeente nu nog niet nodig. Als het weer zo droog wordt als vorig jaar en het waterschap beperkingen oplegt, dan wordt er volgens een plan gewerkt..
© Omrop Fryslân, Dieuwke Kroese

Bladvlekkenziekte

De kou en de bladvlekkenziekte kunnen ook een oorzaak zijn van de ontoonbare bomen. Dat zegt Maurits Zeinstra uit Friens. Zeinstra is al dertig jaar actief in de boomverzorging. Volgens Zeinstra kunnen platanen juist heel goed tegen te weinig water, omdat het een mediterraanse soort is.
Omdat het in mei vooralsnog veel te koud is, kan het zijn dat de platanen het lastig hebben. Als ze bladeren verliezen, hebben ze de bladvlekkenziekte onder de leden. Dat herstelt zich in de loop van de zomer. Als platanen jaren achter elkaar de ziekte krijgen, komen ze wel in de gevarenzone.