Haga wil actief blijven in Brussel als 'reserve-Europarlementariër'

Anja Haga, de nummer drie op de lijst van ChristenUnie/SGP, is erg trots op de winst voor de ChristenUnie/SGP. "Wij hebben onze twee zetels behouden. Voor de ChristenUnie is dat best lastig bij een hogere opkomst." Hage woont in Dokkum en scoorde goed in de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadeel, waar de ChristenUnie de meeste stemmen kreeg. Hoeveel voorkeursstemmen Haga bijeen heeft gesprokkeld, weet ze nog niet. In theorie zou het haar een zetel in het Europees Parlement op kunnen leveren, maar daar gaat ze niet vanuit.
Anja Haga met haar programma voor het Europees Parlement © Omrop Fryslân
De Europese politiek heeft Haga na de campagne van de afgelopen tijd zoveel in de belangstelling gezet dat ze ermee door kan gaan als 'reserve-Europarlementariër.' "Het is de bedoeling om elke maand een paar dagen naar Brussel te gaan om te proberen om zaken die ik belangrijk vindt op de agenda te krijgen." Haga presenteerde kortgeleden een Europees '4-puntenplan voor Noord-Nederland.' "Ik heb er campagne voor geboerd en dan moet je daar ook mee doorgaan."

Doorstromen na verloop van tijd

Haga wil zich in Brussel sterk maken voor zaken als betere treinverbindingen, een zee zonder plastic, duurzame landbouw en visserij en een beter positie voor het Fries en Nedersaksisch. Haga hoopt na verloop van tijd te kunnen doorstromen naar het Europees Parlement als opvolger van Peter van Dalen, die al tien jaar Europarlementariër is voor de ChristenUnie.
Luister naar Anja Haga