Romke Kooyenga: "Het is jammer, maar het is niet anders"

"Ik vind het jammer, maar het is niet anders." Dat zegt Romke Kooyenga over het besluit om met z'n bedrijf de Kooyenga Groep weg te gaan uit Dokkum. Kooyenga kiest voor een plek in het midden van het land. "Ik gooi het altijd op emotie, historie en cultuur. Kooyenga is Dokkum. Maar wanneer je kijkt naar de grootste klanten en waar het meeste sponsorgeld naartoe gaat, dan is deze keuze logisch."
© Omrop Fryslân
De Kooyenga Groep is voor een groot deel overgenomen door uitzendbureau Olympia. Toch is dat niet de reden dat het bedrijf Dokkum verlaat, benadrukt Kooyenga. "Mijn zeggenschap is vijftig procent, dus we hebben dit samen besloten. Toen ik de cijfers kreeg gepresenteerd, kon ik niet langer ontkennen dat we steeds meer klanten in het midden van het land hebben."

Geen warme band

Wie Kooyenga zegt, zegt Dokkum. Toch is de band met de eigen gemeente niet altijd even warm, vindt Kooyenga. "In mijn ogen doen we dat in Fryslân niet goed. We moeten veel meer om onze eigen mensen en bedrijven denken bij aanbestedingen."

Nog niet helemaal zeker

De mensen die op dit moment in Dokkum werken, mogen mee naar het nieuwe kantoor, maar Kooyenga geeft toe dat dit niet gemakkelijk zal zijn vanwege de reistijd. "Dat is heel pijnlijk." Dat zijn bedrijf uit Dokkum gaat, is niet niet helemaal honderd procent zeker. Kooyenga: "Ik schat dat er nog 10-20 procent kans is dat we hier blijven, maar het staat voor de overige 80-90 procent wel vast."
De Kooyenga Groep is een detacheringsbedrijf dat vooral overheden bedient van gekwalificeerd personeel en advies. Het bedrijf is voor 60 procent overgenomen door uitzendbureau Olympia. Die hebben er Kooyenga uiteindelijk van overtuigd dat het beter is om in Utrecht en omgeving te settelen.
Romke Kooyenga over het besluit om te verhuizen