Boa's in Leeuwarden willen kunnen beschikken over wapens

De 40 mensen van de Handhaving in Leeuwarden willen wapens om zich te kunnen verdedigen. Ze komen geregeld bij incidenten waarbij ze voor hun veiligheid graag een wapenstok of pepperspray zouden willen gebruiken. De politie draagt die wapens wel, maar de buitengewoon opsporingsambtenaars, de zogenoemde boa's, niet. "Dat is jammer", zegt boa Anne Schurer.
Boa's yn Ljouwert wolle beskikke kinne oer wapens
Schurer: "Laatst nog wilde een collega van mij een groep jongeren wegsturen bij een terras. Ze waren aan het blowen. Acht van de negen volgden dat verzoek op, maar eentje begon te slaan. Zo erg dat mijn collega naar het ziekenhuis moest. In dat soort situaties is een wapenstok erg bruikbaar, daarmee kun je zo'n jongen voor je eigen veiligheid op afstand houden."
Maar het gaat niet alleen om jongeren en uitgaansgeweld. Boa Romy de Vries heeft wel eens te maken met boze automobilisten. "Als je iemand een bon geeft voor fout parkeren, en die is best wel hoog, loopt het soms uit de hand. Die wordt dan erg agressief. Met een wapen zou ik me dan veiliger voelen."
Boa's willen wapens voor zelfverdediging
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is een ambtenaar die strafbare feiten mag opsporen. Boa's vallen onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester. Ze worden vaak ingezet om op straat te surveilleren. Ze hebben handboeien en kunnen verdachten aanhouden. Ook mogen ze boetes uitdelen.
In Amsterdam beginnen de boa's maandag met acties. In de hoofdstad delen ze geen bonnen uit. De vakbonden willen de acties uitbreiden naar andere steden, maar Leeuwarden doet vooralsnog niet mee.

Crone zal de kwestie aankaarten

Burgemeester Ferd Crone komt op voor de Leeuwarder boa's en steunt de eisen om meer wapens. "Voor alle duidelijkheid: wapenstok en pepperspray zijn niet bedoeld om aan te vallen, maar om jezelf te beschermen. En dat is nodig. Het lijkt wel alsof de mensen de laatste jaren agressiever zijn geworden." Crone zal in het landelijk burgemeestersoverleg de kwestie aankaarten.
Burgemeester Ferd Crone is voorstander van bewapende boa's
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Minister Ferdinand Grapperhaus wil vooralsnog de boa's niet bewapenen. "Het geweldsmonopolie blijft bij de politie", schreef hij in december aan de Tweede Kamer.
Politiewetenschapper Jaap Timmer is het met de minister eens. "Ik begrijp de wens van de boa's niet. Ook bij de politie zijn wapens er niet voor agenten om zich te verdedigen. Ze voeren er hun politietaken mee uit, namelijk strafrechtelijke handhaving en handhaving van de openbare orde. Dat kan gepaard gaan met geweld. Maar bij het handhaven van plaatselijke verordeningen over hondenpoep en parkeren is geweld niet zo vanzelfsprekend", zei Timmer tegen de NOS.