Europese verkiezingen: PvdA populairst in 15 van de 18 Friese gemeentes

De Partij van de Arbeid heeft in 15 van de 18 Friese gemeentes de meeste stemmen gekregen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Alleen in Noardeast-Fryslân (CDA), Dantumadiel (CU/SGP) en Achtkarspelen (CDA) is een andere partij het populairst.
© Omrop Fryslân
Nederland - en dus Fryslân - stemde donderdag al voor de Europese Parlementsverkiezingen. De uitslagen kwamen pas zondagavond na 23.00 uur, omdat de meeste EU-landen zondag nog stemden. De laatste stembussen gingen om 23.00 uur dicht.

Achtkarspelen

Achtkarspelen is een van de drie Friese gemeentes waar de PvdA niet de meeste stemmen kreeg. Het CDA staat daar op één, voor de ChristenUnie/SGP. PvdA is derde in Achtkarspelen. De opkomst in Achtkarspelen was 36,3%, lager dan in alle andere Friese gemeentes.

Ameland

Op Ameland heeft de Partij voor de Arbeid 24,0% van de stemmen gekregen. Het CDA, vijf jaar geleden het populairst, was nu de tweede partij op het eiland. De VVD maakt de top drie compleet. De opkomst op Ameland was 54,8%.

Dantumadiel

Dantumadiel is de enige gemeente waar niet de PvdA of het CDA de meeste stemmen heeft gekregen. Daar was ChristenUnie/SGP het populairst. Daarna komen wel het CDA en de PvdA. De opkomst in Dantumadiel was 38,7%.

De Fryske Marren

De Partij van de Arbeid heeft in De Fryske Marren de meeste stemmen gekregen, met een kleine voorsprong op het CDA en de VVD. De opkomst in De Fryske Marren was 43,50%.

Harlingen

In Harlingen heeft de Partij voor de Arbeid bijna een kwart van de stemmen gekregen. Daarna komt Forum voor Democratie. De VVD is er de derde partij. De opkomst in Harlingen was 40,5%.

Heerenveen

In Heerenveen ging meer dan een kwart van de stemmen naar de Partij van de Arbeid: 26,8%. In geen enkele andere Friese gemeente kreeg de PvdA procentueel meer stemmen. VVD was tweede, voor het CDA. De opkomst in Heerenveen was 42,2%.

Leeuwarden

In de gemeente Leeuwarden heeft de Partij van de Arbeid meer dan een kwart van de stemmen gekregen. GroenLinks was de tweede partij, de VVD de derde. De opkomst in Leeuwarden was 41,2%.

Noardeast-Fryslân

Noardeast-Fryslân is met Achtkarspelen de enige partij waar het CDA het populairst is. Daarna komt ChristenUnie/SGP. PvdA, de grote winner van de verkiezingen, is de derde partij. De opkomst in Noardeast-Fryslân was 38,5%.

Ooststellingwerf

In Ooststellingwerf was de Partij van de Arbeid de populairste partij, met een kleine voorsprong op de VVD. Op in grotere afstand is het CDA de derde partij in de gemeente. De opkomst in Ooststellingwerf was 42,7%.

Opsterland

In Opsterland gingen de meeste stemmen naar de Partij van de Arbeid. Daarna kwam de VVD en als derde het CDA, dat vijf jaar geleden de grootste was. De opkomst in Opsterland was 42,7%.

Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog is de Partij voor de Arbeid het populairst van alle partijen met meer dan een kwart van de stemmen. Daarna komen GroenLinks en de VVD. De opkomst op Schiermonnikoog was 80,4%.

Smallingerland

In Smallingerland heeft de Partij van der Arbeid de meeste stemmen gekregen. Daarna komen het CDA en ChristenUnie/SGP. De opkomst in Smallingerland was 42,32%.

Súdwest-Fryslân

Yn Súdwest-Fryslân gingen de meeste stemmen naar de Partij van de Arbeid. Het CDA en de VVD volgen op niet heel grote afstand. De opkomst in Súdwest-Fryslân was 43,1%.

Terschelling

De Partij van de Arbeid is ook op Terschelling de grootste partij, gevolgd door de VVD en het CDA.

Tytsjerksteradiel

In de gemeente Tytsjerksteradiel heef de Partij van de Arbeid de meeste stemmen gekregen, met een kleine voorsprong op het CDA. Op grotere afstand is de VVD de derde partij in Tytsjerksteradiel bij de Europese verkiezingen. De opkomst in Tytsjerksteradiel was 44,7%.

Vlieland

Op Vlieland heeft de Partij voor de Arbeid 23,3% van de stemmen gekregen, ongeveer een verdubbeling. Tweede partij is de VVD en GroenLinks maakt een sprong naar de derde plaats. De opkomst op Vlieland was 60,2%.

Waadhoeke

In Waadhoeke was de Partij voor de Arbeid het populairst, met zo'n vier procentpunt meer aan stemmen dan het CDA. Derde partij is de VVD. De opkomst in Waadhoeke was 41,1%.

Weststellingwerf

In Weststellingwerf heeft de Partij van de Arbeid 22,7% van de stemmen gekregen. Daarna komt de VVD en op de derde plaats het CDA, dat vijf jaar geleden de meeste stemmen kreeg. De opkomst in Weststellingwerf was 41,2%.
In Nederland als geheel heeft de Partij van de Arbeid de meeste stemmen gekregen. Op basis van de voorlopige uitslagen (98,2% geteld) krijgt de PvdA zes zetels in het nieuwe Europese Parlement. Daarna komen CDA en VVD (elk vier), Forum voor Democratie en GroenLinks (elk drie), D66 en ChristenUnie/SGP (elk twee), 50PLUS en Partij voor de Dieren (elk een). De PVV en SP komen volgens de voorlopige uitslag niet in het nieuwe Europese Parlement.
Het Europees Parlement bestaat uit 751 zetels. Nederland levert daar 26 van.