Aukje de Vries: "Grote culturele ambitie is goed, maar financiën niet vergeten"

De gemeente Leeuwarden moet bij de grote culturele ambitie de financiën niet uit het oog verliezen. Dat zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries zondag in het nieuwsforum van Buro de Vries. Leeuwarden presenteerde afgelopen week de nieuwe cultuurnota. "Je moet ambitie hebben, maar ook om het geld denken", zei De Vries.
Neushoorn yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De Vries was het wel met Jan Willem Tuininga (FNP Leeuwarden) en Jaap Stalenburg (PvdA Fryslân) eens dat het belangrijk is om grote ambities te hebben. "Wij als VVD hebben eerder al aangegeven dat we de 'blockbusters' belangrijk vinden, omdat dat veel mensen naar de provincie trekt. Denk aan de tentoonstellingen van Mata Hari, Alma Tadema, Escher en de Reuzen. Wil je dat in de toekomst ook doen, dan moet je wel ambitie hebben."
De gemeente Leeuwarden trekt jaarlijks tien miljoen euro uit voor cultuur. Voor dit jaar is er zes ton extra beschikbaar gesteld voor de legacy van Culturele Hoofdstad. Er wordt nu gesproken over een nieuwe cultuurnota voor de periode 2021-2024.
Toch is er ook genoeg mogelijk zonder dat het per se veel geld kost, zegt Tuininga. "En je kan bijvoorbeeld fondsen aantrekken. Je moet naar de lange termijn kijken om alles goed te kunnen behappen. We zien dat de cultuur een grote aantrekkingskracht naar de stad heeft."

In visie denken

Stalenburg wil niet dat het alleen maar over geld gaat. "Wij zijn altijd heel goed in hokjes denken", zei het nieuwe Statenlid van de PvdA. "Ik denk niet in geldpotjes, dat vind ik bekrompen. Ik wil in visie denken."
In het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân discussiëren elke week drie opiniemakers over het nieuws van de afgelopen week. De samenstelling van het nieuwsforum is elke week anders. Deze keer werd het forum door Jaap Stalenburg (PvdA), Aukje de Vries (VVD) en Jan Willem Tuininga (FNP) gevormd.