FNP'ers hebben bij de Europese verkiezingen op Friezen gestemd

FNP'ers hebben afgelopen donderdag bij de Europese verkiezingen op een Fries gestemd. Dat vertelde Jan Willem Tuininga van de partij zondag in het nieuwsforum van Buro de Vries.
© Omrop Fryslan
Het maakt niet uit op welke Fries. "Er stonden acht Friezen verdeeld op de lijst", vertelt Tuininga. "We geven geen stemadvies. In de FNP zitten mensen uit alle lagen en zij kunnen allemaal hun eigen keuze maken."
Het is, volgens de FNP, belangrijk om zoveel mogelijk Friezen in Brussel te krijgen. "Dan hebben we daar toch iets te zeggen."
FNP stimt op in Fries
In Nederland lijkt de PvdA de winnaar van de verkiezingen te worden. Die partij kwam donderdag als beste uit de exit-polls. Volgens PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg heeft dat twee redenen. Het Frans Timmermans-effect heeft volgens hem absoluut meegespeeld. Hij denkt dat het voor veel Nederlanders van belang is dat er een Nederlander op een hoge positie in Europa komt.
Verder noemde hij de positieve flow die er op dit moment in de partij zit. Politiek leider Lodewijk Asscher heeft daar een belangrijke rol in, denkt Stalenburg.
De echte uitslagen worden zondagavond laat bekend gemaakt, omdat er veel andere Europese landen zondag nog is gestemd.

Chaos in Groot-Brittannië

Tuininga, Stalenburg en Aukje de Vries (VVD) praten in het nieuwsforum van Buro de Vries ook over de situatie in Groot-Brittannië. Ze hebben geen idee hoe het daar verder moet. "Een nieuwe politieke leider kan die chaos ook niet oplossen", aldus De Vries.
Tuininga denkt dat de Britten er verstandig aan doen om een nieuw referendum uit te schrijven. De andere gasten denken dat dat niets zal uithalen. "Dit ziet dieper dan een simpele ja of nee. Dit is een kloof tussen jong en oud en tussen de stad en het platteland. Het is heel ingewikkeld."
In het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân discussiëren elke week drie opiniemakers over het nieuws van de afgelopen week. De samenstelling van het nieuwsforum is elke week anders. Deze keer werd het forum door Jaap Stalenburg (PvdA), Aukje de Vries (VVD) en Jan Willem Tuininga (FNP) gevormd.