Jaap Stalenburg: "Eurovisie Songfestival kan ook wel in Thialf"

Jan Willem Tuininga (FNP), Jaap Stalenburg (PvdA) en Aukje de Vries (VVD) zijn het erover eens dat het mooi zou zijn als het Eurovisie Songfestival naar Fryslân komt. Dat zeiden ze zondag in het nieuwsforum van Buro de Vries, waar ze over actuele zaken spraken.
It nijsfoarum mei Jan Willem Tuininga, Aukje de Vries en Jaap Stalenburg © Omrop Fryslân
Tuininga maakte het voorbehoud dat er een 'gedegen' financieel plan onder moet liggen om te voorkomen dat de burger er via de belasting aan meebetaalt. Daar waren De Vries en Stalenburg niet zo bang voor. Zij waren met name heel positief over de ambitie die Fryslân heeft.
De forumleden over de plannen om het Songfestival naar Fryslân te halen
Dat het WTC volgens deskundigen niet hoog genoeg is, is geen probleem, denkt Stalenburg. Het is volgens hem goed mogelijk dat er een tijdelijk gebouw komt en bovendien is Thialf er ook nog.
'Songfestival kan ook wel in Thialf'
Dat de agenda van Thialf vaak vrij vol zit, zou ook geen probleem moeten zijn. "Dan pas je dat aan, dan schuif je daarmee", zegt Stalenburg. "Je mag ambitie tonen in deze provincie, dat is ontstaan na Culturele Hoofdstad. Ik vind het mooi om te zien hoe zo'n provincie zich ontwikkelt."

'Regenboogprovincie duurt niet lang meer'

Toen ze over het Songfestival spraken, kwam ook naar voren dat Fryslân geen regenboogprovincie is, terwijl het festival juist veel mensen trekt uit de LHBTI-community. Volgens Jan Willem Tuininga duurt het niet lang meer voordat ook Fryslân een regenboogprovincie is. Zijn partijgenoot in Provinciale Staten, Corlienke de Jong, werkt daar hard aan, zegt hij.
Het forum over Fryslân als regenboogprovincie
In het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân discussiëren iedere week drie opiniemakers over het nieuws van de week. De samenstelling van het nieuwsforum is iedere week anders. Deze keer werd het forum gevormd door Jaap Stalenburg (PvdA), Aukje de Vries (VVD) en Jan Willem Tuininga (FNP).